Срамът ЮЗУ! Висшето училище отново влезе в новините, след като ректорът му проф. Борислав Юруков беше уличен в конфликт на интереси от КПКНОПНИ!

Висшето училище отново влезе в новините, след като ректорът му проф. Борислав Юруков беше уличен в конфликт на интереси от КПКНОПНИ на Сотир Цацаров и му беше разпоредено да възстанови 142 300 лв. от бонуси, които сам си е надписвал през последните три години. Вниманието към Юруков се изостри, след като за една година той декларира над 190 000 лв. от трудови доходи. Оказа се, че ръководителят на ЮЗУ е по-скъпо платен от ректора на Софийския университет, ректора на УАСГ и председателя на БАН, взети заедно. Случайно или не – за държавното управление и съдебната власт ЮЗУ е същият магнит за амбиции, какъвто е УниБИТ за разузнавателните служби.

За сравнение – реализираните юристи от Софийския университет са 31,85% от завършилите. Държавните служители са двойно по-малък дял от всички възпитаници на Юридическия факултет в сравнение с данните от ЮЗУ. Чиновническият апарат в средните ешелони и партийните структури нямат проблеми да се захранват с кадри от ПИФ – там, където има формално изискване за диплома. Намирането на работа само с документа за завършено образование обаче не е за всеки. Безработицата сред студентите от Юридическия факултет на СУ е и почти три пъти по-ниска в сравнение с колегите им, завършили в Благоевград. И това не се отнася само за правната специалност. Само 30,21% от студентите на ЮЗУ в направление „Политически науки“ успяват да приложат придобитото висше образование и да се реализират по призвание. 12,45% от завършилите се оказват на работа като продавачи, според данните от Рейтинговата система. От лятото на 2020 г. напрежението около университета се нагнети доста по-силно, след като бившият зам.-ректор проф. Георги Апостолов (кандидат за мястото на Борислав Юруков при последните избори) беше отстранен от ръководното място във Философския факултет и остана без часове по дисциплината си с мотива, че нямал необходимия ценз. Наложи се МОН да се намеси с проверка и указания към ръководството, като министерството изрази „загриженост по отношение на репутацията на висшето училище, тъй като наличието на вътрешни конфликти и пренасянето им в медийна среда влияят негативно в дългосрочен аспект“. Само няколко месеца по-късно сюжетът се повтори – този път с преподавателя в специалност „Психология“ Иванка Асенова, чиито дисциплини бяха съкратени от учебния план с решение на Факултетния съвет. Асенова беше кандидат за народен представител на последното място в благоевградската листа на „Има такъв народ“ на 4 април (в момента не присъства в списъка с кандидат-депутатите на Слави Трифонов).

Този път скандалът с бонусите стигна до Комисията „Цацаров“ – рядък случай на активност спрямо ръководител на близка до властта образователна структура. Засега решението за конфликт на интереси срещу проф. Борислав Юруков не е окончателно, той има право да го обжалва. Ако нарушението му бъде потвърдено, наказанието срещу него е парична глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене