Писмо до омбудсмана, Мая Манолова, от д – р Арбен Мименов, кмет на община Сатовча

Във връзка с едно от предизборните обещания на Кмета на община Сатовча за съдействие пред различни институции за решаване на проблема за добив на скално облицовъчни материали (тикли) и облекчаване на разрешителния режим за физически лица чрез общинските съвети бе изпратено писмо до Омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова. Писмото е за оказване на съдействие пред необходимите законодателни институции за иницииране на промени водещи до по-облекчен режим за добив на скално- облицовъчен материал на физически лица чрез Общинските съвети, по начина, по който беше решен казуса с минералните води и бяха предоставени за управление, стопанисване и контрол на общините.

 

ДО

Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА

ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УЛ. ТЕОРГ ВАШИНГТОН“ №22

ГРАД СОФИЯ 1202

телефон: 02/81-06-955;

02/980-95-10;

факс: 02/81-06-963

е-mail: priemna@ombudsman.bg

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАНОЛОВА,

 

Проблемите със скално облицовъчните материали съществува от много години. Като кмет на община съм сезирал преди години Вашата институция. Сезирал съм различни правителства през годините. Инициирал съм срещи в Сатовча с депутати от различни партии.

Обръщам се към Вас с надежда, в предвид на това, че познавам цялата Ви дейност като политик и народен представител. Познавам твърдостта и решимостта в позицията Ви. Да разрешим този проблем от една страна касаещ препитанието на стотици семейства като възможност за доходи и липса на алтернатива. Проблем с тютюнопроизводството като голям процент формиращ поминъка на хората. От друга страна тежката бюрократична процедура, която не могат да си позволят конкретните семейства.

Правили сме опити за създаване на сдружение между самите хора, добиващи скално облицовъчни материали, но неуспешно, поради това че едни се включват, а други немогат по финансови причини.

Могат да се напишат още много мотиви в тази посока, но смятам че изложеното дотук е достатъчно.

Молбата ми е да ни съдействате по примера на минералните води, които бяха предоставени на общините за управление и контрол, или в конкретика предлагаме на семействата, които еднолично добиват скално облицовъчни материали само за препитание разрешителния режим да бъде по-облекчен, чрез Общинските съвети на територията на общините. А тези, които имат регистрирани фирми и искат да формират печалба и да правят бизнес разрешителният режим да остане както досега.

От името на всички семейства, занимаващи се с добив на скално облицовъчни материали и лично от мое име искрено благодаря за разбирането и подкрепата.

 

С уважение,    

д-р АРБЕН МИМЕНОВ

Кмет на община Сатовча

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене