Aлександър Мацурев: През последните години, много работа бе свършена, но предстои още…

🖐 През последните години, много работа бе свършена, но предстои още. Част от предвидените мерки на коалиция ГЕРБ-СДС са:
👉Цялостна реформа за намаляване на административната и регулаторна тежест, включително пълна ревизия на регулаторните режими, премахване/облекчаване на поне 50% от тях.
👉Въвеждане на мълчаливо съгласие за съгласувателните, регистрационни и разрешителни режими за бизнеси и за услугите, предоставяни на гражданите.
👉Бързи, евтини и изцяло електронни услуги за бизнеса. Съкращаване на административните срокове и ограничаване на множеството и отделни проверки от различни контролни органи.
👉Дигитализация на публичните услуги, ползвани от бизнеса и на всички основни регистри. Централизиране на ключови регистри и междурегистрова свързаност и дигитализиране на хартиените регистри.
👉Създаване на съвременни инструменти за обработка на големи масиви от данни и развитие на политиката за отворени данни
👉Обслужване на гражданите и бизнеса на денонощно онлайн гише. Въвеждане на онлайн консултации за бизнеса, с едноседмичен срок за отговор.
👉Финализиране на процеса по електронизация на търговските и граждански дела с цел максимално намаляване на сроковете по решаването им.
👉Дигитализация на бизнеса, чрез увеличение на инвестициите в процеса. Делът на предприятията внедрили цифрови технологии към 2025 г. трябва да достигне 35%, при 18% днес
👉Въвеждане на дигитална номадска виза, при най-добри условия в Европа.
👉Бърз старт и работа в България. Държавата ще поеме 60% от осигурителния доход на млади хора, които след завършване на образование са без или с минимален трудов стаж.
👉Подкрепа, чрез банкови гаранции без допълнително обезпечение до 150 000лв., за стартиращи предприятия основани от хора без или с минимален трудов стаж. Няма да е задължително да имат вече привлечени клиенти и реализирани приходи.
👉За бърз старт на инвеститорски проекти ще подкрепим целенасоченото изграждане на индустриални паркове в страната.
👉Закон за подкрепа на „Start up“, компаниите, включително регламентирането на нов тип търговско дружество, което да улесни стартиращия бизнес.
👉Синхронизиране на връзката и взаимодействието между научно-изследователските звена и бизнеса, за да се изгради екосистема на научните изследвания и иновациите
👉Увеличаване на публичните и бизнес разходи за Научноизследователска и развойна дейност (НИРД).
👉Създаване на Европейски цифрови иновационни хъбове в България
👉Създаване на национален експертен формат за дефиниране на ключови области за въвеждане на водородни технологии в индустрията, енергетиката и транспорта, както и включване на българската индустрия в проекти от общ европейски интерес (IPCEI) с водородни технологии.
👉Безболезнен преход към зелена икономика, чрез подобряване на енергийната ефективност в индустрията, по-ефективно използване на природните ресурси, децентрализиране на системата за доставка на електроенергия и изграждане на капацитет за преработка на генерираните потоци от отпадъци.
🖐 Повече може да прочетете на:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене