Новите измами в интернет – не бързайте да натискате линка!

Снимка: БГНЕС

Най-модерните измами в интернет са фокусирани повече върху компании, които предоставят услуги на други компании. Тези фирми напоследък стават често обект на атаки, тъй като техните клиенти са стотици фирми, коментира пред БНТ Пламен Тошев, управител на компания за киберсигурност.

От друга страна, кражбата на финансови средства от отделните хора винаги са били модерни – от банковите ни карти. Методите са чрез инсталиране на софтуер. Напоследък по-модерният метод е да ни инсталират някаква програма, която ни криптира компютъра, след което искат откуп, обясни експертът.

Рискове винаги има, въпросът е човек да си зададе въпроса доколко е готов да го поеме и какво рискува, допълни още Тошев.

„Индивидуалните хора в една компания винаги са най-честия обект на атака. Прониквайки през един човек като се използват неговите слаби познания за работа в интернет, хакерите достигат до информацията на цялата компания. Фишинг имейлите са много популярно средство за това нещо. Когато получим имейл от някаква финансова институция и особено когато изглежда доста спешен е хубаво да проверим два пъти информацията, преди да кликнем върху линковете“, обясни експертът.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене