Започва изпълнението на проект „Патронажна грижа + в община Разлог“

Община Разлог подписа административен договор за безвъзмездна финансова помощ по проект № BG05M9OP001-6.002-0164 „Патронажна грижа + в община Разлог“ с обща стойност 475 119,14 лв.

Договорът се финансира по линия на Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г., приоритетна ос 6 „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID 19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката”.

Целта на проекта е да осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.

Срокът за реализиране на дейностите е 14 месеца, като същинското предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги и дейностите по Направление II са с продължителност от 12 месеца и ще започнат от 01.09.2021 г.

Проектът обхваща изпълнение на дейности в две основни направления:

– Направление I – дейност „Патронажна грижа“.

В рамките на Направление 1 ще се осигури предоставянето на интегрирана здравно-социална услуга, насочена към 46 възрастни хора и лица с увреждания и от уязвими групи, в т.ч. – лица, засегнати от COVID-19. Спектърът от услуги включва комплекс от почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда, в т.ч.-психологическа подкрепа и консултиране, и подкрепа за извършване на ежедневни битови дейности (пазаруване и  заплащане на битови сметки със средства на потребителите и др.), които се предоставят за до 2 часа на ден за срок от 12 месеца.  Дейностите ще се предоставят от специализиран екип – социален работник, медицинска сестра, психолог, рехабилитатор и домашни санитари.

– Направление II – дейност „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“.

В рамките на Направление 2 ще се осигури реализирането (за 12 месеца) на следните поддейности, насочени към 92 служители в 10-те социални услуги – ДДД, на територията на Община Разлог, обслужващи 196 потребители, а именно:  1. Осигуряване на ЛПС (лични предпазни средства) за служители и потребители на социалните услуги ДДД;  2. Въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейности;  3. Тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги, делегирани от държавата дейности за COVID19; 4. Въвеждане на мерки за разделяне/изолиране на потребителите на услугите ДДД, в т.ч. и физическо разделяне/преграждане на съществуващи помещения;  5. Осигуряване на допълнителни плащания на персонала на социалните услуги – ДДД;  6. Осигуряване на компютърна техника и др. с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в контекста на въведените ограничения в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно.

Целеви групи, обхванати от проекта:

– 46 лица, които ще получават патронажна грижа:

  • Хора с увреждания;
  • Възрастни хора в невъзможност от самообслужване;
  • Лица над 54 г.;
  • Други уязвими групи, вкл. лица поставени под карантина във връзка с COVID-19, лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19.

– 196 лица, ползващи услуги, делегирани от държавата дейности;

– 92 заети лица (заети в социалните услуги, делегирани от държавата дейности).

 

Информация по отношение на кандидатстване, изисквания и срокове за прием на заявления от кандидат – потребителите и персонал, както и всичко свързано с изпълнението на проекта ще бъде официално обявена на сайта на община Разлог.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене