Д-р Мария Радойкова: Трябва да се премахнат лимитите на Здравната каса, а парите да следват пациента!

Първата стъпка на новия министър на здравеопазването трябва да е премахването на лимитите на клиничните пътеки, а парите да следват пациента. Защото лимитите ограничават и качественото лечение, и приема на пациенти, които имат нужда от болнична помощ. Това заяви пред медии в Благоевград д-р Мария Радойкова, която е кандидат за народен представител от коалиция „Изправи се!Мутри вън! М Благоевградска област.
Тя има има 30-годишен опит в здравеопазването, 15 от които е управител на Медицински център и на МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев. Затова познава в детайли проблемите в общинските здравни заведения и като лекар специалист, и като администратор.
„В листата на „Изправи се! Мутри вън!” сме събрани хора, които имаме сериозен професионален опит и всеки в своята сфера може да допринесе за подобряване на работата. Аз също бих могла да помогна за сериозни промени в политиката на сектор „Здравеопазване”, подчерта д-р Радойкова, която е девета в листата на коалицията.
Най-големият проблем в общинското здравеопазване е кадровата обезпеченост. Липсват достатъчно лекари, достатъчно специалисти и друг медицински персонал. А общинските лечебни заведения поемат най-критичния период от лечението на пациентите. Затова кадровото обезпечаване в тях е на първо място. Знае се, че там много от лекарите са в пенсионна възраст, има и недостиг на специалисти по медицински грижи. Трябва да се промени Наредбата за специализация на млади лекари, които да започват работа и специализация в общинските лечебни заведения, в които практиката е най-големият учител, категорична е тя.
В програмата на коалицията „Изправи се! Мутри вън!” са предвидили и решаване на проблема с лечението на неосигурени и социално слаби пациенти. Опитът на Радойкова в гоцеделчевската болница сочи, че повече от една трета от пациентите не са здравноосигурени. Те също имат нужда от болнично лечение. Затова обаче трябва да се създаде фонд за лечение на лица, които нямат здравни осигуровки.
Според д-р Радойкова е необходимо цените на кличничните пътеки да се прецизират. Пътеки от първо и второ ниво на компетентност са с много ниски цени в общинските болници. С промяната на цените ще се постигне финансово стабилизиране на здравните заведения. Сега финансовата картина не е никак добра, всички имат задължения, не достигат средства. Това пък води до нежелание на младите лекари да започнат работа в общинските лечебни заведения, където възнагражденията са малки.
„Затова Мая Манолова настоява за шоково повишаване заплатите на лекари и медицински специалисти, за да задържим младите лекари в България. Младите хора да имат стимул да учат за акушерки, за медицински сестри, защото ще имат добро финансово предложение, добри заплати. И това ще ги задържи в България”, подчерта

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене