/ВИДЕО/ Неврокопско, светиврачко и петричкия край са крепостта на българската кауза и крепостта на българщината в село Петрово

Гоцеделчевско, светиврачко и петричкия край са крепостта на българската кауза и може би на българщината. Това каза през уикенда евродепутатът Ангел Джамбазки на събора в санданското село Петрово. Да се прави народен събор на петровден на местността „Извора“ в землището на Петрово е стародавна традиция. За по-голямо удобство на хората, съвременните, бивши и настоящи жители на селото, организират празника в неработен ден – първата събота след петровден.

Съборът традиционно започва с празнично църковно служение, курбан за здраве и народно веселие. Управата на община Сандански в лицето на кмета Атанас Стоянов и тази година подкрепи народната традиция в Петрово. По покана на кмета Стоянов, на традиционният събор бе и евродепутатът от квотата на ВМРО, Ангел Джамбазаки, който уважи традицията на селото.

Село Петрово, както и много други малки населени места в България ежегодно отчитат спад на населението. Родолюбивите му настоящи и бивши жители обаче неизменно поддържат старата традиция. На този ден, бившите му жители по това време правят всичко възможно да се завърнат в родното Петрово за събора. Това дава възможност за трогателни срещи с незабравими роднини, близки и бивши комшии. А народното веселие с кръшните хора продължават до късните следобедни часове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене