Хората, преболедували COVID-19 с по-силен и по-траен имунитет от ваксинираните

Хората, преболедували COVID-19, имат по-силен и по-траен имунитет от ваксинираните. Това  мнението на проф.  д-р Тодор Кантарджиев, който беше гост на телевизия Европа тази сутрин.

Проф. Кантарджиев, дългогодишен шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега – председател на Асоциация по микробиология, се позова на изследвания в Испания, според които при преболедувалите е установен стабилен имунитет над 12 месеца.

“Ваксинирайте децата над 12 години, особено с хронични и сърдечно съдови заболявания,  ваксината е безвредна”, препоръча проф. Кантарджиев и се позова на опита на Израел, където това се прави. Той припомни, че в повечето държави е регистриран ръст на заболели, след като се появи индийският щам делта. В Русия увеличението на случаи са с 31 % всяка седмица. За разлика от Русия във Франция и Полша няма такива случаи.

Бившият директор на Центъра счита, че е хубаво през лятото психически да си почиваме от умората, натрупана от извънредните мерки, но да бъдем предпазливи.

В Пловдив започнаха да се закриват COVID- отделения в болниците. Запазва се лечението на заразените от коронавирус в Клиника по инфекциозни болести. Общо в страната през последното денонощие са регистрирани 51 случаи, което прави 0,5 %.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене