Костадин Костадинов: УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗБИРАТЕЛИ 2-3

УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗБИРАТЕЛИ 2 – 3
ИЗБОРИ 2021 – 2 ОПИТ
Здравейте приятели. Здравейте всички, които ни четете. Четете, а пък не лайквате. Нищо, избори е, не е време за кавги…
Че е избори, избори е. Обаче, аз нещо не ги усещам. Партиите ли се изтощиха, кандидатите ли онемяха, медиите ли много вдигнаха цените… Не знам. Обаче си спомням как бе преди десетина години. За по-назад пък да не говорим! То изборни студия по местни телевизии. То плакати заливат градове и паланки. То концерти и представления. Знамена, сувенири, значки. Срещи с граждани и трудови колективи. Красота! През 2009г бях в Австрия. И в градчето, в което бяхме, около 100 хилядно, имаше местни избори. Няколко билборда, няколко реклами и това е. Викам си – тия не са в ред. А мой приятел, живеещ отдавна там, ми каза, че така било по цивилизования свят. Било, викам, дръжки. Глупаци… Не, казва той, просто тук никой не чака на държавата. Нещата са отдавна подредени и урегулирани, мърдане няма. Екзотични идеи и директни глупости нямат шанс. Камо ли пък нова партия да спечели сериозен резултат. Обикновено спорят дали да вдигнат данъците с 0.5% или да ги свалят с 0.3%. И дали този е по-зелен или другия… Дали пък не ги стигнахме… европейците?
Ядец, приятели. Тук мълчат, защото ги е страх какво да кажат. Ей го, вчера говорим за водата в Дупница. Спорим, напрежение, огромен обществен интерес. Как пък нито един кандидат за депутат не взе отношение! Нито един! Тук изключвам Вергил Кацов, той знае проблема. Но пък и той включително не предлага решение. Моите от ГЕРБ-СДС обикалят села и паланки, доктора и бореца плющят общи локуми и толкоз. БСП са в нелегалност, Дангов го няма даже. Оня Румен Врачанина поне се изпляскваше тукя – там, сега доносника мълчи. ИТН – балони, микрофони, тонколони. Организират футболен мач. А за водата – йок. Сигурен съм на 100%, че не разбират и капка по темата. Но пък били честни и почтени… Честните сте, щото нямате достъп до ресурса. То тогава се гледа. Както разправяше един вече бивш „фактор“ – аз, казва, не искам да взема. Но като подавам пачката, то няколко банкноти ми се залепили за дланите…
Днес няма да е весело. Но пък съм го нарекъл училище. И ще ви науча кои въпроси да зададете на кандидатите:
1. Ще има ли финансова децентрализация? – Сиреч, ще разпределяте ли честно държавната пара? Или пак ще чакаме на джипката, на Мая Манолова да уреди, на Намси кой? Пак ли в София ще строят метро, а тук няма пари за дупките? Казвам ви – най-важният въпрос.
2. Леви или десни? Има значение, да знаете. Не слушайте тия, дето ви разубеждават. те са просто неграмотни.
3. Инвестиции? Или как ще привлекат повече средства в националната, а респективно и в местната икономика. Тук ще ви кажа защо в Кюстендилска област са слаби инвестициите. Заради чиновниците и калинките. Едни такива бездушни калинки в областната управа в Кюстендил мотаят мой познат бизнесмен вече година и половина с казус, дето се решава за половин час. Хайде, от мен да мине, за половин ден. Темата е дълга и скоро ще разкажа много за нея. Но без пари в икономиката просто нищо няма да се случи.
4. За водната асоциация. За водния сектор въобще. В България и в частност за областта. И добре ги слушайте.
5. За коридор номер 8? Да мине ли през Дупница или през Перник? Това ще определи бъдещето на Дупница за столетия…
6. За образованието? Там е заровено кучето в дългосрочен план. И смърдиииии…
7. За европейските фондове. Приоритети? Дигитализация? Зелена сделка (вече е пакт), сиреч екология, сиреч ТЕЦ Бобов дол? ВЕИ? Дигитализация?
8. Пенсии? Какъв е размера на пенсиите в държавния бюджет, каква част от вноски и каква от бюджета? И гледайте дали знае? Защото е ДЛЪЖЕН да знае, щом ще става депутат. Пък аз ще ви кажа отговора – общият размер за пенсии през 2021 е около 11 млрд.лв (11 208 803 200), от които половината (5,5 млрд.) от вноски и другото от бюджета. А ако не ви отговорят, не гласувайте за тях. Защото всеки политик на това ниво трябва да е подготвен и да има ПОЛИТИКА по темата. Или поне позиция. А не да ви предлагат футболни мачове…
9. Здравеопазване? Долу – горе същите въпроси като за пенсиите. И ще разберете дали кандидата е в час.
10. Политическа и военно-политическа ориентация на България? Сиреч, За или Против ЕС и НАТО? Оставете този въпрос за последно. Защото е срамен. И тъп. Но такова ни е дереджето – 30 години след промените още има червени чутури, дето сънуват петолъчката. Най-опасни са тия със зелените чорапи.
Стига за днес. Да сте живи и здрави. Че нещо и ваксинацията не върви…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене