Костадин Паскалев за балотажа в Благоевград и задкулисието преди изборите: Ненормално би било ДПС да налива гласове за Слави Трифонов

00″>

Знаковият социалист Костадин Паскалев, който е член на Националния съвет на БСП, бивш кмет на Благоевград и бивш министър на регионалното развитие от кабинета „Сакскобургготски“, коментира пред ПИК какво се случва с местните избори в града на Дядото, ще си „иска ли социализма“ 130-годишната червена партия от Бузлуджа и кой е основният и опонент за предстоящите парламентарни избори.

Паскалев анализира още преодолим ли е тежкият популизъм и безотговорно поведение на Слави Трифонов, наливат ли му гласове от ДПС, както и докъде е възможно сближаването между „Позитано“ 20 и ДеБъ на Христо Иванов и Атанас Атанасов.

– Г-н Паскалев, прекрасно познавате обстановката в района на Благоевград, предстои балотаж за кметското място там. Какво всъщност се случва на тези избори – предаде ли СДС ГЕРБ, подкрепя ли БСП Слави Трифонов и дали става дума за разчупване на модели и стереотипи и формиране на нови национални тенденции?

– Ако имате предвид, че ГЕРБ станаха трети, да, тенденция е. Иначе БСП не са подкрепили „Има такъв народ“. Те си подкрепиха кандидата Румен Томов.

Въпросът е какво ще стане на балотажа. Според мен, за съжаление, кампанията не мина под знака на дебатите за развитието на Благоевград, а по-скоро под мотото „кой за какво е виновен“.

– На БСП и предстои съборът на Бузлуджа. Там се издигат транспаранти с носталгичното „Искаме си социализма!“. Какви послания да очакват избирателите ви от ръководството на партията, от Корнелия Нинова от върха – модерна визия или архаизъм?

– Така поставен, въпросът е некоректен. Първо, аз не съм в тясното ръководство, в Изпълнителното бюро, което ще излага идеите си пред хората, които ще се съберат на Бузлуджа. Така че аз не мога да коментирам какво конкретно ще казват.

Колкото до това кой какво си представя – аз трудно мога да гадая. Но за мен е изключително важно, когато се коментира тази тема, аз не я подценявам по никакъв начини, затова е много важно да се изпълва със съдържание, а не просто да се плъзгаме по повърхността. И аз не бих участвал в повърхностен разговор. Твърде съществен и важен е този въпрос, за да си позволя такова нещо.

– Такъв дебат възможен ли е, нужен ли е в Националния съвет на БСП?

– Не само в Националния съвет. На обществото е нужен такъв дебат. И според мен този дебат касае много неща, които са свързани с чисто социални очаквания на хората, от една страна, от друга страна, са свързани с възможностите за развитие на обществото и за запазването на българската нация, защото вече и този въпрос е актуален.

– В навечерието на парламентарните избори на 11 юли социологическите агенции мерят в сондажите си известен превес на ГЕРБ над ИТН на Слави Трифонов. Къде сте БСП според вас реално?

– Не знам кои социологически проучвания ми цитирате, но според мен изравнени са резултатите на БСП и ГЕРБ. „Има такъв народ“ са малко по-напред. Така че това е моето очакване. И тук вече въпросът е кой ще бъде втори.

– При тази ситуация кой е вашият основен опонент?

– Основният ни опонент на тези избори безспорно е ГЕРБ.

– А дали е преодолим тежкият популизъм и безотговорно поведение, които демонстрира Трифонов, „ще си удари ли пръстите с чука, за да проговори на майчин език“, както казва вашият зам.-председател Атанас Зафиров?

– Нямам представа какво е казал Атанас Зафиров, какво е имал предвид, но според мен най-малкото такъв коментар не е много уважителен към избирателите, които подкрепят съответния политик, независимо дали той се казва Слави Трифонов или Корнелия Нинова.

– Споделяте ли твърденията, че по линия на „майчиния език“ се наливат гласове за Слави Трифонов от ДПС?

– Това би било до голяма степен ненормално – една политическа партия, която участва в изборите, да налива гласове в друга. Аз смятам, че в момента ДПС имат структурен проблем, който се задълбочава. Т.е. намаляват техните избиратели. И би следвало много внимателно да се грижи за собствените си избиратели, а не да налива свои избиратели в други политически субекти.

– Вярно ли е, че са наблюдава сближаване на позициите между БСП и „Демократична България“, възможен ли е разговор между вас и тях, защо не и „мутрите“, за евентуално следизборно коалиране, сътрудничество при формирането на новото правителство?

– Тази теза не почива на изявления на политици, но аз ще го кажа по следния начин: Смятате ли, че „Да, България“ са приели строителството на АЕЦ „Белене“ като свой приоритет? В този смисъл такова заключение не е вярно. Но от гледна точка на съдебната система – смятам, че би трябвало да са близки позициите на БСП и на „Демократична България“.

– Декларация в тази посока направи и Христо Иванов преди часове, апропо.

– Искам да ви кажа съвсем директно – политическите партии, които действително искат да отстранят този порочен модел на управление, на който бяхме свидетели в рамките на последните години, би следвало да могат да водят диалог по между си. И ако те започнат да водят този диалог по между си, няма никаква причина включително БСП и „Да, България“ да работят в определена посока заедно.

– В този смисъл моделът на служебния кабинет, сглобен от президента Румен Радев, това ли би било работещата формула на едно следващо правителство – по-скоро експертен кабинет, как си го представяте?

– Според мен този модел за управление на държавата не е лош. Въпрос е на политическа воля и на политически решения какво ще се случи. Лично аз не мога да коментирам дали е възможно, или не е възможно. Ще бъде възможно, ако има политическа воля.

– Критиците на служебното правителство са категорични, че Стефан Янев и компания работят като предизборен щаб на Румен Радев, няма ли да са прави, ако следващият кабинет се формира по точно този модел?

– Това Бойко Борисов ли го казва?

– Този разговор протече между българските евродепутати от ЕНП и парламентарния им шеф в Брюксел Манфред Вебер, който ги подкрепи.

– ЕНП – искате да кажете Бойко Борисов. Аз не му вярвам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене