УЧЕБНА ЕКСКУРЗИЯ С ОБРАЗОВАТЕЛНА И ВЪЗПИТАТЕЛНА ЦЕЛ – ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТИ, ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Във връзка с проектите „Творчески, активни и отговорни тинейджъри за европейско гражданство“ и „Споделяне и зачитане на нашите кулинарни и традиционни култури“, програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2, Партньорство за училищен обмен, координаторът – г-жа Райка Славчева, организира екскурзия с учениците от 10-те и 11-те класове при СУ – Сатовча, която се проведе на 25.06.2021 – 27.06.2021 г., с маршрут: Сатовча – Пловдив – Шипка – Велико Търново – Габрово – Казанлък – Калофер – Пловдив – Сатовча.

Целта на екскурзията бе да обогати знанията на учениците по БЕЛ,  история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, както и да се запознаят с природното и историческото богатство на България.

Ръководители на екскурзията бяха:  г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език, г-н Мирослав Камберов – учител по философия и г-н Суадин Чолак – учител по БЕЛ.

На учениците им бе зачетен инструктаж за осигуряване на безопасността и опазване на живота и здравето им съгласно Наредба №2  за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм и информация за всички градове, обекти и забележителности.

Първата забележителност, която посетихме бе Цар-Симеоновата градина, намираща се в гр.Пловдив. Задачата, която се постави на учениците бе да открият и заснемат паметниците на: Христо Ботев, Васил Петлешков, Георги Сава Раковски, Найден Геров, Душо Хаджидеков, Антон Безеншек, патриарх Кирил, Люсиен Шевалас, Момотаро /японски национален герой/ и Филип II Македонски.

Учениците се справиха отлично с поставената задача, след което посетихме пеещите фонтани.

На следващия ден се отправихме към Паметника на свободата (Паметник на Шипка) или монументалната скулптура на връх „Свети Никола“, където учениците чуха кратка информация за паметника, който е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите за Руско-турската война и Освобождението на България боеве през лятото на 1877 г.

След Шипка, се отправихме към гр. Велико Търново, където посетихме едноименната крепост „Царевец“. Учениците чуха кратка информация и легенда за хълма. Разходихме се из централната част на града и се отправихме към гр.Габрово, където нощувахме.

На третия ден отпътувахме за гр.Казанлък, където имахме възможност да посетим историческия музей „Искра“ и художествената галерия.

В музея разгледахме експозициите на отделите „Археология”, „Възраждане”, „Нова история”, „Етнография” и „Най-нова история”.

Голям интерес предизвика посещението на художествената галерия – една от най-старите и богати галерии в света, която притежава ценен фонд от живописни, графични и скулптурни творби на именити български художници, колекция от икони и щампи, колекция екслибриси и малка сбирка от декоративно-приложни изкуства.

След Казанлък, се отправихме към гр.Калофер, където посетихме Националния музей „Христо Ботев“, който включва: мемориална къща-музей, изложбена зала, паметник на Христо Ботев и паметник на Иванка Ботева – майката на поета.

Екскурзията приключи с посещение на Гребната база в гр.Пловдив, най-голямото спортно съоръжение, предназначено за упражняване на спорта „гребане“.

Изказваме нашите най-искрени благодарности на: г-н Ивайло Златанов – Началник на РУО, Благоевград, г-н Джеват Дунчев – директор на СУ „Св.св.Кирил и Методий, с.Сатовча, туроператорска фирма „Диамант турс ООД, транспортна фирма ЕТ „БЕСИ – Цанко Пильоев“ и учениците-участници в екскурзията.

Благодаря Ви!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език и Координатор на проектите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене