Прогноза : На предстоящия балотаж в Благоевград ще има значителна избирателна активност! Според нашите данни за единият от кандидатите гласовете ще се значително повече от другия!

Частичните кметски избори в Благоевград в неделя не излъчиха победител и на балотаж отиват кандидатът на „Има такъв народ“ Илко Стоянов и Румен Томов, досегашният кмет, кандидатирал се отново като независим, подкрепен от БСП. Този резултат беше многократно тълкуван като „знак“ за изхода от предсрочните парламентарни избори на 11 юли. И най-вече факта, че кандидатът на ГЕРБ Андон Тодоров е останал трети, отпадайки от надпреварата.

Обстоятелствата около вота в областния град обаче не дават твърди основания за очакване на подобно развитие и на парламентарните избори. Най-малкото защото по принцип е некоректно въз основа на един тип избори да се правят изводи за друг тип – местните, парламентарните и президентските имат особености, които правят подобни сравнения подвеждащи.

И все пак в случая с частичния вот в Благоевград такава връзка с предстоящите избори на 11 юли донякъде може да бъде направена по линия на въведеното изцяло машинно гласуване, както и по отношение на избирателната активност. За загубата на ГЕРБ има и специфични причини, свързани с вътрешнопартийни процеси в областния град, затова не би следвало резултатът на бившите управляващи там да се пренасят механично в национален мащаб.

Близо 28% от имащите право на глас отидоха до урните в неделя, което изглежда драстично ниска активност в сравнение с редовните местни избори през 2019 г., когато на първия тур беше 58%, а на последвалия балотаж между спечелилия Румен Томов и кандидата на ГЕРБ и дългогодишен кмет Атанас Камбитов – малко над 51%.

Обичайно избирателната активност на частични кметски избори е по-ниска от тази на редовните. И въпреки че не е коректно да се сравняват местни с парламентарни, ако регистрираната в Благоевград слаба активност се дължи на фактори като умора от зачестило гласуване, както и навлизане в почивния летен сезон, може да се направи извод, че такава тенденция се очертава и за предсрочните за парламент. Това от своя страна означава вероятност за преизчисляване на прогнозираните сега резултати от вота на 11 юли, както и на състава на бъдещото 46-о Народно събрание.

Нещо повече. Проучване на Топ Преса показва, че на предстоявщия балотаж в неделя, в Благоевград ще има значителна избирателна активност. Според нашите данни за единият от кандидатите гласовете ще се значително повече от другия. С други думи казано – разликата между двамата няма да е малка. Такива според нас са настроенията и нагласите в югозападната столица. Въпросът е само дали ще се окажем прави в проучването си. Ние сме убедени че – да, ще се окажем прави.

е

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене