Connect with us

Разследване

ВМРО афера с един мини ВЕЦ, дъх на корупция,”Басейнова дирекция” и много конфликт на интереси…

Published

on

инж. Момчил Пашов

инж. Момчил Пашов

Фирма на благоевградски активисти на ВМРО спечели дело в Административен съд срещу решение на Басейнова дирекция, с което й било отказано удължаване на разрешителното за водоползване и водовземане на от р. Ощавска, в землището на кресненското село Ощава.

Дружеството „Темида 2005” ООД имало разрешително за водоползване от 2007 г., което било двукратно продължавано с цел изграждане на МВЕЦ, което трябвало да стане до края на 2018 г. Тъй като строителният обект не бил завършен, управителят на фирмата Георги Гоцев подал заявление за продължаване срока на действе на разрешителното. Странен факт, че съпругата на Гоцев – Нели Гоцева е началник отдел планове и разрешителни в “Басейнова дирекция” – Благоевгразд и вътре движи документите на мъжа си.

 Интересното е, че фирма „Темида-2005” ООД  е създадена преди години като бизнес проект на няколко изявени активисти на ВМРО като Георги Гоцев, заместник – областният Иван Стоянов и покойния регионален координатор на войводите Огнян Узунов, с капитал от 5000 лв. След като е назначен за зам. областен управител, Иван Стоянов прехвърля дружествения си дял на съпругата си Анета, която пък започва работа в Регионалния инспекторат по образование. В определен момент във фирмата е войводката Теодора Мичева, която прехвърля дружествения си дял миналата година на Ангел Ангелов, след като е назначена на държавна работа. С  управлението на дружеството, в което има общо 5-има съдружници, се занимава Георги Гоцев, който поставя съпругата си в откровена и доказана ситуация на “конфликт на интереси”.

Тук се появавава и въпросът – защо директор на БДЗБР инж. Пашов не уволни г – жа Гоцева при условие, че от години е в конфликт на интереси свързани с изграждане на ВЕЦ в Натура 2000? Запознати твърдят, че госпожата е съпруга на Георги Гоцев – заместник председател на общинската структура на ВМРО Благоевград. При постъпването си в дирекцията, съпругът на Гоцева е горд притежател на разрешително за изграждане на ВЕЦ в Натура 2000 в защитена зона Кресна – Илинденци и скоропостижно урежда жена си да стане началник на отдел „Планове“. Госпожа Гоцева е по образование икономист, но въпреки това не пречи да управлява водите на басейнова Западнобеломорски район. През госпожа Гоцева минават за разглеждане всички становища свързани с реализирането на ВЕЦ-ове и всички останали за водовземане било то от повърхностни или от подземни води, крайнота дума е на Гоцева – тя казва „допустимо“ или „недопустимо“ спрямо стратегиските планове на дирекцията – ПУРБ и ПУРН . Госпожа Гоцева демонстрира високо самочувсвие и не се съобразява със становищата на подчинените си и на всички е ясно, че тя нагласява становищата така, че да е удобна на ръководството. По тази причина е направо казано удобна и за инж. Пашов – директора, коите е поел много обещания и ангажименти към ръководствата на ВМРО и ГЕРБ в областта. Госпожа гоце е удобна и по друга причина , през отдела и минават най – апетитните обществени поръчки на БДЗБР, от които се облажват фирми и лица приближени до ВМРО и ГЕРБ в областта. Междувпрочем, запознати твърдят, че госпожата е била в отношения близки до точката на замръзване с инж. Пашов преди да бъде назначен за директора на БДЗБР, заплашвана е, че ще разкрие конфликта и на интереси с ВЕЦ-а и фирмата на съпруга и „Темида 2005“ ЕООД. Но както се казва и за двамата важи поговорката „..Интереса клати феса“. Бидейки назначен за директор инж. Пашов и г – жа Гоцева изведнъж забравят за конфликта на интереси с ВЕЦ-а и затоплят неимоверно отношенията си един към друг. Госпожата често навестява кабинета на директора и получава задачите лично. За сега остава в тайна кой посъветва съпруга на госпожата да прехвърли дялове на „Темида 2005“ ЕООД на друг бивш служител на отдел „Планове“ – госпожа Анета Стоянова, съпруга на зам. Областния Иван Стоянов. За радостната новина се е похвалил лично Гоцев чрез вестник Струма, така както се казва в една БГ поговорка „…И вълкът сит, И агнето цяло“. За сега ВЕЦ-а не е реализиран, а делото за продължаване на разрешителното се точи в съда и само времето ще покаже дали г – н и г – жа Гоцеви от ВМРО ще се сдобият с чисто нова ВЕЦ в Натура 2000. Междувпрочем, под сурдинка се говори, че госпожа Гоцева е мераклийка за директорското място в БДЗБР и на няколко пъти е предлагала услугите си на МОСВ. Да не се чудим, защо вместо желаната промяна ще получим поредната подмяна на директори и нещата ще продължат да се случват и за напред – лична облага от служебно положение.

Разследване

ТЪРГОВСКА ВОЙНА! Хотелиер топи С ДОНОСИ собственици на вили на Попови ливади!

Published

on

Искане за проверка на нерегламентирана дейност в сектор “Контрол над звършване на нерегламентирана търговска дейност”  към НАП – София и ред други институции е внесъл управител на хотел на курортното село Попови ливади. Това разбра Топ Преса от хора близки до съдържателя на гостилницата в горското село. Недеволен от факта, че доста собственици на вили отдават имотите си под наем без държавата за знае това, управителят на хотела поискал от държавата да си влезе в ролята.

“Незаконната дейност съсипва бизнеса ни. Тези които пускаме документи и плащаме данъци, не можем да си позволим цените на сивият сектор. С техните цени не можем да се преборим, а и нещо повече – има напълно незаконни вили и къщичщи из село Попови ливади, които свободно се отдават на хора срещу малко пари. Има и един хотел, който работи под масата. Ако искаме чисти отношения и справедливост, държавата трябва да си влезе в роля”, пише съдържателят на хотела, който от скоро е в бизнеса и се опитва да развива туристическа дейност в най – младото село на България.

Информацията ни беше потвърдена и от другата страна – собственици на вили и места за почивка, които били предупредени, че ще станат проверка от въпросния хотелиер. От месеци той се канил, че ще постави ред в хаоса на Попови ливади. Напрежението срещу него било сериозно, именно заради това, от съображения за неговата сигурност Топ Преса няма да публикува името му за сега. Но войната я има. Предстои развръзка!

Continue Reading

Разследване

Да вярваме ли? Канабисът в нивата на Калайджиев в Илинден бил саморастник, подхвърлен…. ?

Published

on

Не. Това не е шега, нито се опитваме да се подиграваме с нашите читатели. След проведените първи разпити по случая с намерената нива с канабис, собственост на Г. Калайджиев от гоцеделчевското село Илинден, в своя защита собственикът на имота казал, че нямал представа, че на нея имало засаден канабис. 

Отлично осведомени източници на Топ Преса, твърдят че юристът ангажиран със защитата на Калайджиев, прокарал версията, че забраненото насаждение или саморастно или някой го подхвърлил в нивата на клиента му. Работата по случая продължава. Със сигурност ще се стигне д одело и обвинение, но все още е рано да се каже каква мярка ще бъде наложена на Калайджиев.

Припомняме че след получен оперативен сигнал ченгетата от Гоце Делчев щурмували нивите на Калайджиев и открили между царевицата в една от тях засаден и готов за бране канабис. Полицаите останали втрещени, тъй като Калайджиев е един от най сериозните земеделски производители в района, получаващ големи суми като субсидии и еврофинансиране и никой не е очаквал, че в негов имот ще бъде намерено наркотичното растение. Странен факт е също така, че селото разположено на три километра от гръцката граница е известно с постоянно полицейско присъствие, защото от него са родо доста известни полицаи работещи в РУП на МВР и обикновено през уикендите те си се подвизават там. Дали сигналът е дошъл от тях, твърде вероятно….

Continue Reading

Разследване

Ексклузивно! Намериха канабис в нива на брат на топ ченге в Илинден!

Published

on

Канабис в нива , собственост на Г. Калайджиев от гоцеделчевското село Илинден откриха полицаите от ПУ на МВР Гоце Делчев, тази сутрин.

Калайджиев, който е брат на служител от Вътрешна сигурност в ОД на МВР Благоевград – Атанас Калайджиев, е най-големият арендатор в района и притежава над 1000 декара земи, на които отглежда царевица и слънчоглед, пише сайта струма. ком.

След получен оперативен сигнал ченгетата от Гоце Делчев щурмували нивите на Калайджиев и открили между царевицата в една от тях засаден и готов за бране канабис. Полицаите останали втрещени, тъй като Калайджиев е един от най сериозните земеделски производители в района, получаващ големи суми като субсидии и еврофинансиране и никой не е очаквал, че в негов имот ще бъде намерено наркотичното растение. Странен факт е също така, че селото разположено на три километра от гръцката граница е известно с постоянно полицейско присъствие, защото от него са родо доста известни полицаи работещи в РУП на МВР и обикновено през уикендите те си се подвизават там. Дали сигналът е дошъл от тях, твърде вероятно….

Преди време изгоря чисто нов трактор, с който арендаторът обработвал земите си и тогава бе съобщено, че палежът най-вероятно е дело на конкурентни в бизнеса със земеделски култури в областта. 

 

Continue Reading

Разследване

Задържаха непълнолетно момче за палеж в ромските квартали на Петрич

Published

on

След поредния палеж в терените, близо до ромските квартали на Петрич, служителите на звено „Общинска охрана“, които дежурят и на място, задържаха младеж в момента на паленето. Веднага е подаден сигнал до полицията, където нарушителят е отведен за разпит.

Предстои да се разбере какви са мотивите за паленето, както и има ли стимули за извършването на това престъпно деяние от непълнолетното лице.

Години наред жителите на Петрич са потърпевши от подобния действия на хора, които безразборно палят и тровят въздуха, създават обяснимо напрежение и рискове от разрастване на пламъците, а също и нанасяне на щети. Ежедневно служители на петричката пожарна получават сигнали и отиват да гасят поредното огнище край ромските квартали. Последно стана ясно, че са малко гумите, които се палят, преобладават отпадъци, пластмаса, седалки от бракувани автомобили и други.

От Община Петрич уверяват, че ще продължат усилията за прекратяване на тази порочна практика, която повече от десетилетие трови града. От аминистрацията призовават всеки, който има информация или е свидетел на престъпните деяния, да подава своевременно информация за установяване на виновните.

ilindenpres.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ