Кметовете на Симитли, Кресна и Струмяни подписаха общ социален проект

Кметовете на общините Симитли, Кресна и Струмяни подписаха заедно в офиса на МИГ „Струма“ договори за безвъзмездна финансова помощ за прилагане на устойчиви социални услуги за социално включване.

Проектът „По-добър живот за възрастните хора“ в Симитли е насочен към подобряване достъпа на хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване до услуги за социално включване и здравеопазване. Ще бъдат създадени условия за дългосрочна грижа в домашна среда чрез организиране на интегрирана междусекторна подкрепяща услуга „Сътрудничество в ежедневието“ на базата на индивидуалните им потребности и мобилна трудотерапия. Новите, иновативни услуги, свързани с оказване на съдействие за организиране на ежедневието и опазване на физическото и психическото здраве на възрастните хора и лицата с увреждания, разнообразяват и надграждат дейността на Центъра за почасово предоставяне на услуги за социално включване (ЦППУСВ) в община Симитли. За предоставянето на интегрираната междусекторна услуга „Сътрудничество в ежедневието“ ще бъде сформиран екип от 25 обучени служители „Сътрудник в ежедневието“ и 2 служители „Медицински работник“. Трудотерапевтичните дейности ще бъдат оказвани от 1 трудотерапевт. Интегрираната междусекторна услуга и трудотерапия в домашна среда, в рамките на 12 месеца ще получат 25 лица. Проектът ще се изпълнява 14 месеца от сформиран екипа за управление. Стойността на безвъзмездната финансова помощ по ОП РЧР е 199 920,00 лева.

Кметът на Община Струмяни – Емил Илиев, подписа новият социален проект с наименование „Подкрепа за социално включване“ на стойност 200 000,00 лева. Ще бъдат включени 42 лица от целевата група – лица с увреждания и лица над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Периодът, в който ще бъде реализиран проектът, е от 01.07.2021 г. до 30.06.2023 г.

Социалните дейности, които ще се реализират в Община Кресна, е с наименование „Толерантни и съпричастни“. Общо 62 лица от целевата група по проекта ще бъдат включени в изпълнението на проекта – лица с увреждания и лица над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, считано от 15.07.2021 г. стартиране на проектните дейности и не стойност 180 341,00 лева безвъзмездна финансова помощ.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене