Ангел Джамбазки: Докато се нарушават човешки права и се фалшифицира история, пътят към ЕС е затворен

❗️Западните Балкани са неразделна част от Европа, но преди да се присъединят и да станат част от нашата общност, трябва да се освободят от зависимостите и да предприемат множество важни реформи. Страните в региона се сблъскват с продължителни борби от миналото, произтичащи от войните, последвали от разпада на Югославия. Присъединяването към ЕС е невъзможно без надлежното осъждане на бившите тоталитарни, авторитарни, античовешки режими, които обхващаха региона до последното десетилетие на ХХ век. Всяка друга държава в Източна Европа, която беше хваната в желязната хватка на комунизма, вече го направи. Прекланянето и хваленето на бивши тоталитарни, комунистически режими е несъвместимо с членството в ЕС.

❌ За решаването на този проблем на дневен ред е ситуацията в Република Сърбия и Република Северна Македония. В Северна Македония човешките права и правото на самоопределение системно се нарушават от властите. Българите се посочват като врагове, държавните ни символи се поругават, историята се фалшифицира, с цел насаждане на омраза към страната ни. Проблемите се коренят в образованието и фалшифицираната история, която представя България и българите като татари, „фашистки окупатори” и т.н. В Северна Македония можем да видим югославската пропаганда, почитането на Тито – кървав комунистически диктатор и неговата античовешка, болшевишка политика. По време на Югославия на Тито е имало много концентрационни лагери в Македония, в които са затваряни хървати, словенци и българи. Те трябва да бъдат осъдени и това трябва да бъде признато!

Албания, от своя страна, прилага повечето от необходимите реформи и заслужава да отвори процеса на присъединяване. ЕС трябва да раздели двете държави и да докаже, че е готов да възнагради усилията, положени от Албания.

❗️По време на дебата за Западните Балкани в Комисията по външни работи в ЕП се обърнах и към Ивица Дачич, който беше дългогодишен съратник, че и говорител на осъдения диктатор Слободан Милошевич. Поисках да получа отговори от него за интервюто, в което той заявява, че България е извършила „фашистки престъпления” в Македония. Защото историческата истина е, че българите в Македония бяха посрещнати като освободители. И е редно господин Дачич да даде отговори на въпросите за кого беше вдигнато Тиквешкото въстание и кога Сърбия ще отвори досиетата на UDBA и на OZNA? Република Сърбия трябва да заяви и кога ще осъди античовешките престъпления, извършвани срещу народите в поробена Югославия? Защото зад всяко желание за присъединяване към ЕС стои определена цена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене