2 години по-късно! ГЕРБ-Благоевград загуби над 10 000 гласа на кметските избори

ГЕРБ-Благоевград претърпя болезнена загуба на частичните кметски избори, след като независимият кандидат Андон Тодоров, подкрепен от партията, спечели едва 3452 гласа. Това му отреди третото място, далеч след двамата кандидати, които отиват на балотаж – Илко Стоянов от ПП „Има такъв народ” и независимия кандидат Румен Томов, подкрепен от БСП. Тодоров изостава от втория Томов с 1737 гласа, а от първия в надпреварата на първия тур – с цели 2946 гласа. Разликата хич не е малка, тъй като в областния център на Пиринско бе регистрирана рекордно ниска избирателна активност, като едва 18 118 избиратели отидоха до урните.

Защо се стигна до този срив ще обясним на по-късен етап, за да не сипваме още сега сол в раната на загубилите. Какви са цифрите, които никога не лъжат? На втория тур през ноември 2019 година бившият кмет от ГЕРБ – Атанас Камбитов, получи 13 494. На първия тур, който Камбитов спечели, пък имаше 9199 гласа. Да, той загуби балотажа от независимия Румен Томов, пак подкрепен от БСП, за когото гласуваха почти 19 000 избиратели. Но да не забравяме, че преди 2 години всички бяха срещу Камбитов. И въпреки това показа приличен резултат.

Сега обаче крахът е пълен. Разликата между тогавашния и сегашния резултат на кадидата за кметския стол е 10 042 гласа. Категорично може да се направят два основни извода. Първият е, че повечето хора на ГЕРБ са бойкотирали настоящия кандидат на партията и не са гласували за него. Вторият извод е, че същият този кандидат-кмет е събрал нищожна подкрепа от избиратели, които не са част от ГЕРБ.

Сигурно е, че за доскоро управляващата партия тази загуба е още по-болезнена от онази през 2019 година. Но каквото сам си направиш, друг не може да ти направи…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене