Проф. Светлана Шаренкова: Президентът Радев и европейското лидерство

Пример за достойно държавническо поведение, за защита на българския национален интерес и лидерство на европейско ниво. Това е краткото обобщение на позициите на президента Румен Радев по време на Европейския съвет, проведен в края на миналата седмица в Брюксел. След като с години – при правителствата на Борисов – бяхме свидетели на послушно раболепие пред „началствата” и байганьовщина на международната сцена, днес с удовлетворение констатираме, че България може да има и собствено мнение. И че то може да се отстоява по принципа, който Румен Радев формулира още преди президентските избори през 2016 г. – българската външна политика да се формира в София и да се отстоява навън, а не обратното!

В Брюксел Радев беше ясен и конкретен по всички обсъждани теми – по Плана за възстановяване и устойчивост защити социални проекти, които предишната власт неглижираше с години, по „македонския въпрос” отстоя националната ни политика. Но най-запомняща се бе позицията, която президентът заяви по повод на идеята на водещите европейски лидери канцлера Меркел и президента Макрон за пряк диалог на ЕС с президента Путин и нормализиране на отношенията с Русия. Тази идея срещна шумната съпротива на шепа държави (Полша и прибалтийските републики), които се изявяват като евроястреби, до втръсване повтарящи русофобски клишета. Малка, но гласовита фракция, която саботира диалога, който няма алтернатива. БГ мейнстрийм медиите побързаха да обявят плана „Меркел-Макрон” за „отхвърлен”, но дали е така!? Германия и Франция са водещи в Европа и тяхната линия винаги преодолява съпротивата на останалите и в края на краищата се провежда в живота. А и двустранен диалог и партньорство с Москва и президента Путин и в момента имат много държави както в „стара”, така и в „нова” Европа. Техните лидери инвестират в  бъдещето, а пещерните русофоби робуват на миналото. При Борисов България все избираше второто…

Държавникът Румен Радев ясно заяви, че подкрепя идеята за диалог с Москва, че санкциите като инструмент в международните отношения са неработеща отживелица. Така президентът на България се нареди до водещите европейски лидери като равноправен и идеен партньор. Гласът на Румен Радев, а чрез него – гласът на България, се оказаха сред гласовете на градивния реализъм.

Президентът Радев показа, че е политик на бъдещето, на ХХI век. Ако краят на миналия век ХХ век бе на блоковото мислене и на еднополюсно господство на САЩ, то новото време е на многополюсния световен ред. В този контекст членството в ЕС и НАТО не изключва диалога с държави като братска славянска и православна Русия и мощно прогресиращия социалистически Китай. Именно този прагматичен и националноотговорен подход – членство в ЕС и НАТО, стратегически диалог с Пекин и Москва, добросъседство и конструктивност на Балканите – е в основата на външната политика на българския президент. Радев доказа, че умее да се учи от уроците на историята, а един от най-ценните е формулиран преди век от цар Борис III: Винаги с Германия, но никога против Русия!

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене