Машинното гласуване затрудни роми и възрастни на частичните избори в Благоевград

Машинното гласуване на изборите за кмет на Благоевград се оказа проблем за ромите и по-възрастните хора.
В ромската махала се отчете необичайно ниска избирателна активност. Хората там казваха, че са неграмотни и не могат да се оправят с машините.

По-възрастни хора сериозно се затрудниха с машините. „От притеснение ръцете ми треперят, не зная какво да правя, оплака се 82-годишна жена. В комисиите обаче имаше задължително човек, който даваше указания за гласуването без са гледат в екрана на машината. До обяд избирателната активност бе необичайно ниска и стигна едва до 10,55%. 65 хиляди благоевградчани имат право на глас.

В 120 от общо 140-те секции се гласуваше само с машини, а 54 от секциите бяха с по 2 устройства за гласуване. Благоевградчани избираха между 7 кандидати за кмет. Общо 188 машини бяха използвани за частичните избори днес.

Освен в Благоевград, за кмет гласуваха и в още 7 кметства. В Сърница спря машина за гласуване малко след 10,30 часа. Но по-късно от ЦИК опровергаха публикации в социалните мрежи, че техниката е прегряла и се наложило да се сложат вентилатори в помещението. Росица Матева от ЦИК даде пример, че с такива машини се гласува дори и в джунглата.

Автор: Светлана Василева, кореспондент на „Труд“ в Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене