Седмокласниците от Първо ОУ в Гоце Делчев приключиха успешно изследователската дейност на тема „От искрата на пробудата до Епопеята“

Днес приключи изследователската дейност на

седмокласниците, избрали разширена подготовка по история и цивилизации, на тема „От искрата на пробудата до Епопеята“ по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

Учениците извървяха пътя от първата искра на пробуждането, запалена от Паисий, до пламъците на Априлската епопея от 1876 г. Незабравими ще останат уроците дискусии за просветното дело в Неврокопско, за идеите на Апостола и за опълченците от нашия край, проведени в Общинския исторически музей – гр. Гоце Делчев, за което благодарим на г-жа Тюмбелекчиева и г-н Радев.

С пътуванията до Банско и Панагюрище младите изследователи почувстваха атмосферата на Атонската килия на Паисий, написаха по откъс от „Историята“, разгледаха родния дом на Неофит Рилски, докоснаха се до опиянението, героизма и погрома на Априлската епопея.

След броени дни нашето училище ще изпрати един випуск от умни и талантливи седмокласници с подчертан интерес към героичното ни минало. Желаем ви здраве и нови вдъхновения, мили деца!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене