ОбС реши: “Напускаме ВиК асоциацията. Готови сме за битка!”

Община Дупница да напусне АвиК – Кюстендил, реши днес Общинският съвет. Намерението подкрепиха 25-ма от присъстващите съветници, един гласува против, а двама се въздържаха. “Трябва да покажем дупнишкия юмрук и сила. Битката сега започва и сме готови за нея. Ние сме част от държавата и не може тя да се държи като мащеха с нас”, обобщи председателят на Общинския съвет и вносител на предложението за напускане Костадин Костадинов от СДС. Той пое ангажимент работният му ден да започва във ВиК, което трябва да поеме изплащането на кредит от 1 милион лева, за да инвестира в спешни ремонти на водопровода. Три часа местният парламент разисква ползите и рисковете от решението за оставане на ВиК – Дупница като самостоятелно дружество. Направи впечатление, че на извънредната сесия отсъстваха половината съветници от групата на ГЕРБ.

В нея от управляващото мнозинство участваха Виолета Инкьова, Георги Наумов, Димитър Крекманов и Тодорка Дамянова. Съветниците взеха решение кметът Чимев, като представител на Общината, да гласува против встъпването на “Кюстендилска вода” като воден оператор в Дупнишко от 1 юли. Стана ясно, че цената на водата задължително ще се вдигне, независимо от членството ни в областната водна структура. Председателят на Икономическата комисия Вергил Кацов обясни, че има риск Дупница да влезе в списъка на МРРБ с общини, на които е отказано национално финансиране след решение да напуснат асоциациите. Той призова да се слуша разума, а не сърцето и подчерта, че се “свири на тънка струна, която може да се скъса и да ни удари през ръцете” и обърна внимание, че решението няма да доведе до фактически правни последици, предвид условието за единодушно гласуване от всички членове на асоциацията при промяна на обособената територия. На въпроса му дали няма да се стигне до възстановяване от страна на общината на получените 6 милиона лева държавно финансиране за ВиК проекти, отпуснати заради членството ни в Областната асоциация, кметът отговори отрицателно.

Според Георги Красимиров Градевски, ВиК е доказало своята неефективност през последните години, а управляващите “шикалкавят, бягат от отговорност и прехвърлят топката”. Той изтъкна също, че жителите на общината плащат за питейна вода, но пият промишлена, поради липсата на пречиствателна станция, а проблемите в населените вода стават все повече. “Сега решаваме да излизаме, после ще решим пак да влизаме – направихме хората на маймуни. Вие искахте властта с обещанието, че можете да се справите, а ако не можете – отивайте си!”, обърна се към кмета съветникът от “Глас народен”.

Съветникът Валентина Караганова изтъкна важността на решението за всички граждани, поради което е необходимо широко обществено обсъждане или провеждане на местен референдум. Д-р Пламен Соколов мотивира в залата категоричната си подкрепа относно предложението за напускане на водната структура в Кюстендил, тъй като заради отсъствието на Сапарева баня европейско финансиране за сектора не е възможно, а националното е несигурно. Той, обаче, определи днешния акт на Общинския съвет не като напускане, а като “стъпка встрани и изчакване” до пълното консолидиране на асоциацията.

Dupnicanews.EU

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене