80 лазарника навъртя народният певец Илия Китанов от село Коларово

8 житейски десетилетия са от днес зад гърба на един от големите гласове на народната песен от петричкото село Коларово Илия Китанов! Той отпразнува достолепния юбилей с приготвена от съпругата му Калина богата коларовска трапеза, с тежки наздравици и пожелания за здраве и дълголетие, озвучени от любимите му македонски песни.

Илия Китанов е една от вокалните визитки на легендарната мъжка певческа група „Комитска песен“, която през 60-80-те години на ХХ в. прославя село Коларово със спечелените многобройни призови награди от фолклорни фестивали в България и чужбина.

Шофьор по професия, Илия Китанов е и един от дългогодишните водачи на линейка към селския здравен участък в Коларово. А обществената му ангажираност я бележи дейността му като червенокръстки активист и дългогодишното му членство в местното читалище „Яне Сандански – 1952“. Детската градина в село Коларово също е част от трудовата биография на фолклорния юбиляр.

Днес, както сам се определя, Илия Китанов е „… един селски пенсионер – разшетвам се по селото, копкам си колко мога градинката, пийнувам си колко да ми е сладко яденето и се радувам на тайфата…“. И не без гордост споделя, че е щастлив баща, дядо и прадядо със своите 3 дъщери, 5 внуци и 1 правнук.

д-р на ист. н. Димитър Тренчев

0896 118 095

ФОЛКПРЕС `21

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене