Без Еньовденски тайнства в село Делчево заради коронавируса

Пандемията от коронавирус остави гоцеделчевското село Делчево без фестивал навръх Еньовден. Един от най-колоритните празници в населеното място няма да се проведе тази година. „Най-важно е здравето на хората. Затова приемаме това решение. Догодина ще го отбележим подобаващо. Щом има риск за участниците в празника, то няма как празнуваме Еньовден”, сподели днес кметът на Делчево – Иван Панайотов.

Живописното село, прочуто с 200-годишните си къщи, в последните години организираше  с помощта на община Гоце Делчев традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”. Събитието се провеждаше на 23 и 24 юни. Късно вечерта в първия от фестивалните дни малки и големи правеха приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя.

Младите момичета участваха в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. Те наливаха вода от три различни извора. През това време не издаваха звук. Местни хора и гости посрещаха слънцето на Еньовден – 24 юни. Празникът продължаваше с бране на билки и търкаляне в росната трева, със самодивски хора, с танци с огън. Провеждаше се и конкурс за най-красив Еньов венец. Всичко това обаче ще се случи отново догодина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене