1000 деца с разрешение да учат дистанционно заради COVID-19

1000 български деца имат разрешение да учат дистанционно от домовете си през тази учебна година. Повечето от тях страдат от хронични заболявания и затова не е препоръчително да ходят присъствено в клас, съобщи Нова ТВ.

Уроците по история на дванайсетокласниците в 18-то училище в София започват различно. Някои от учениците са на чина си, а други – зад компютъра от дома си.

„Да, малко по-трудно е, когато има деца, които не са срещу мен, защото не мога да им видя реакциите им”, казва учителят Захари Бучев. Той носи микрофон през целия час, а учениците във виртуалната класна стая могат да задават въпроси. „Могат да ни пишат чрез училищната платформа. Казал съм им да ми звънят по телефона, могат да ми пишат и в социалните мрежи”, допълва Бучев.

През екрана на компютъра започва учебния час за общо 1000 ученици в цялата страна. Причината за половината от тях са хронични заболявания, а за другата – родители и близки в рискови групи.

„На този етап всички ученици си остават в самото училище, с техните учители, което е голямото предимство, и с техните съученици”, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Ако дадено училище не може да предостави онлайн обучение, то от образователното министерство имат план Б. 15 училища в страната вече са готови да заработят със децата, които ще учат от вкъщи.

„Още утре може да започне това в София, но няма такава необходимост. За това са 15 общо на брой. 7 са тези, които могат да осъществяват до 7ми клас”, допълва Михайлова.

Децата, които остават у дома, могат да получават и самостоятелни задачи. „Съответно изпращат им се задачи, имат консултации, подготвят се. Безспорно е по-трудно и самоподготовка, и самоорганизация се възпитава”, каза Михайлова.

По-рано днес образователният министър Красимир Вълчев отчете, че 20 000 училищни кабинети нямат лаптопи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене