Героят от САЩ’94 Ивайло Андонов: Десподов може да се върне в Серия „А“

Ивайло Андонов иска легитимен конгрес Снимка: Авторите

 

Нужно е да бъде шило по цял мач, да прояви още самодисциплина на терена

 

– Бербатов трябва да е като политик

– Мястото ни не е на европейско

– Нека „Пирин“ намери баланса

 

Кой е той?

Един от футболистите в Пеневата чета, които се окичват с бронзов медал на световното първенство в Америка през 1994 г., е Ивайло Андонов. Той е истинска легенда на „Пирин“ и ЦСКА, а от години има собствена футболна школа. От нея произлизат куп таланти, сред които и новият капитан на националния отбор. Кирил Десподов изведе България с лентата в контролата срещу Русия, загубена с 0:1.

53-годишният почетен гражданин на Благоевград ни посреща в центъра на града, за да поговорим за предстоящия конгрес на БФС, за Бербатов, за „Пирин“ и за проблемите на футбола ни.

 

– Г-н Андонов, предстои битка за президентския стол в БФС. Справи ли се според вас Борислав Михайлов?

– Преломно време е дошло, както в държавата, така и във футбола. Има натиск от всяко едно ниво – като започнете от собствениците на клубове. Трябва да балансираш между интереса те да продължат да финансират футбола, интереса на националния отбор, интересите на различните политически играчи, партии, групировки. Не всеки може да мине през този преходен период и да се задържи толкова дълго. Играч е Боби Михайлов в това отношение. Невидимата работа, която той свърши, е много голяма. Може да иска нещо да направи през различни програми. Какви ли не варианти се измислиха на първенствата в различните групи, само за да оцелее футболът. Защото иначе можеше генерално да отидем на аматьорски футбол при общата финансова картина. Дали ще са старите или новите лица, при всички случаи и досегашните по нов начин трябва да работят.

– Как виждате кандидатурата на Димитър Бербатов?

– Бях казал на Бербатов, че ако иска да го плюят, нека да се кандидатира. Щом вече прави кампания, той си е поел риска, знае си най-добре. Нормално е да мисли, че може да се справи. Като си минал по неговия път като футболист, си видял това-онова. Имаш гледна точка вече по-отвисоко. Това е нещо ново за него, но трябва да е готов за политик. Накрая пешкирът го опира той, а не екипът му. Всички в него ще гледат.

– Кого ще подкрепите на конгреса?

– За да се стигне до тоя въпрос, трябва първо да има едно легитимно мероприятие. Изборът на ръководни органи, които ще направят новата наредба, да е напълно законен. В противен случай се отива на съд и те връщат на старата наредба заради някакви юридически казуси, които нас отборите и футболистите не ни интересуват. Искам ясни правила иначе не мога да имам стратегия. А вече кой ще бъде избран, е друг въпрос.

– Всички сега обещават стратегия за младите, това ли е пътят?

– Тази стратегия за подмладяването е една стара песен, която се подхваща на нов глас. Най-лесното е да го кажеш това – нов поглед, нов прочит, реформи. Спекулират с надеждата. Резултатът се вижда впоследствие.

– Вие имате собствена школа, но и лиценз „УЕФА Про“ за треньор. Защо не се захванахте с треньорство?

– В България не се оценява ролята на треньора. Това е причината много от нас да не желаят да се развиват на професионално ниво в това поприще. В разни академийки работят аниматори, а не треньори. Прилича на занималня, а не се провеждат правилни тренировки. Това дава една погрешна представа на децата, а основа – никаква. Дървото като се изкриви, после трудно се изправя.

– Има ли талантливи деца в България?

– Раждат се добри футболисти и сега. Важно е цялостно всичко – първо семейството, отбор, личности по пътя, треньори, собственици на клубове. Дали ще го оценят и ще му дадат възможност за развитие, или ще търсят бързо привличане на чужденци, за да може финансите да се превъртат. Системното е всяка година в даден отбор да си вкарваш по един-двама юноши. За 3-4 години правиш половин нов състав. Като се пропусне времето, после няма наваксване. Преди време беше срам, ако не качиш поне един от твоята група в мъжкия състав. Сега години наред не се подава никой и то в тези клубове, които са набедени като производители на играчи.

– Вие сте откривателят на Кирил Десподов. Защо не успя той в Италия?

– Аз докарах Кирил Десподов от Кресна в моята школа, когато беше едва 10-годишен. Изкара близо две години. Имаме приятелска връзка. Някои други си приписват заслуги. Десподов не беше физически готов за Италия и затова не се получи с „Каляри“. Той не е имал представа какво го очаква там в Серия „А“. Мислеше, че е подготвен. И аз, и други близки съратници му казвахме: „Не си готов бе, момче, това и това прави“. Там е тегаво. Видяхме какво се случи. Това е опит. Добре, че му се случи на много ранен етап, има време. Той вдигна нивото като мислене.

Кирил Десподов бе капитан за България в контролата с Русия / Снимка: БФС

Кирил Десподов бе капитан за България в контролата с Русия / Снимка: БФС

– Докъде може да стигне?

– Говореше се за „Уест Бромич“ от Чемпиъншип, но не се знае има ли реален интерес от там. Колкото по-надолу, толкова повече сила се използва във футбола в Англия. Ако той се научи да се движи повече без топка и да търси празните пространства, ще успее. Италианският клуб би го продал там, където има връзки и финансова изгода. Едно ниво под италианското, както беше в Австрия, му беше добре на Десподов на този етап.

– Харесва ли ви как се представя в „Лудогорец“?

– В мача срещу ЦСКА на стадион „Българска армия“ тази пролет, когато го обиждаха постоянно, се видя хъсът на нашия регион. Изкара куп картони, бореше се всяка топка. Това трябва да си го постави за цел, да се самовъзпита допълнително и да работи така по цял мач. Защото половината му мачове минават без участие. Там може да се подобри. Трябва да бъде постоянно шило, а не да изчезва за големи периоди. Това правят големите футболисти. Ако той превключи още малко от тоя хъс, може да се върне в Италия. Той качествата ги има, аз съм ги видял още като беше дете.

– Готов ли е „Пирин“ (Бл) за елита след завръщането си?

– „Пирин“ е с много чужденци. Това е един състав, който е малко поизчерпан откъм футболисти, благоевградският регион също. Изчерпваме вече извора с това, което е излязло в последните години. Все още позваме поколението от 90-та до 96-та. Дали идват нови таланти отдолу? Не съм голям оптимист за внедряване на млади. Надявам се, че ще ме опровергаят. Събираме повече от опитни играчи, което е рисково. Треньорът и ръководството на „Пирин“ да внимават с баланса. Защото в ход на първенството трудно ще се уравновеси положението. Не искаме чужденци, не можем да вкараме млади, не трябва да сме само стари. Да умуват. Като не знаеш, понякога питаш, а като не знаеш да питаш, значи тогава нещо липсва. Не мен да питат, има кой.

– Защо България не играе на започващото тази седмица Евро 2020?

– Щом не сме се класирали, значи не сме били за там. Трябва да гледаме винаги позитивно. Да се работи и да чакаме един ден пак да отидем на голямо първенство. Добре е, че разрешиха изобщо да се проведе европейското в тая какафония последната година и половина. Беше като военно положение. Ето, че отминава вече всичко. Отдавна нямам пристрастия. Винаги гледам мачовете професионално, кой как играе, какви голове се вкарват.

Ивайло Андонов с екипа на ЦСКА като млад играч

Ивайло Андонов с екипа на ЦСКА като млад играч

 

 

Школата му ражда таланти

Ивайло Андонов вече 20 години произвежда футболисти, които играят успешно както в родната Първа лига, така и в националния отбор. През неговата школа „Пирин 2001“ преминават някои от доказаните имена като Кирил Десподов, Страхил Попов, Кристиян Малинов, близнаците Боби и Ради Цоневи, Димитър Пиргов, Станислав Костов, Тони Тасев, Красимир Костов, Марио Топузов и др.

„Мъчим се финансово, защото в тея времена е трудно. Това, което искаме да направим като процес, е да не мислим всеки ден как да оцеляваме. Усилията се раздвояват между спортно-техническото отношение и управленското. Моята школа е една от най-производителните в България. В момента тренират около стотина деца. Не трябват повече, за да може да се работи оптимално“, разкрива Андонов.

„Пирин 2001“ обявяви прием за набиране на млади футболисти – деца родени от 2009 до 2014 г. Футболната база се намира на 4 км. от Благоевград, като разполага с три естествени терена и едно изкуствено игрище. Треньорското ръководството предлага индивидуални тренировки; вратарски тренировки; спортни лагери; осигурява безплатен превоз на децата до футболната база; участия в първенства и турнири. Записванията стават чрез треньора Стефан Стоянов – 0885 57 32 12.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене