НПГ „Димитър Талев“ прилага иновативно обучение по социално предприемачество

InnoSchool е иновативна образователна система, която цели да фокусира вниманието на учениците към социални проблеми в обществото и да изгради умения за справяне с тях чрез предприемачески подход. В периода септември 2020 – февруари 2021 тя бе пилотно тествана в 11 средни училища в България. Бизнес инкубатор – Гоце Делчев осъществи организацията и проследи резултатите от прилагането на InnoSchool в образованието, за да се подготвят и други средни училища за въвеждане на тази нова система.

Едно от училищата реализирало пилотното обучение InnoSchool e НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев – професионална гимназия с насоченост икономика и туризъм и отворена за иновации в образованието. Обърнахме се към г-жа Виолета Башова, преподавател по туризъм в училището, която проведе обучението InnoSchool в две паралелки от специалност туризъм с въпроса:

Възможна ли е връзката туризъм – социално предприемачество?

  • Възприех това обучение като опит да дам на учениците си нова перспектива за туризма и мисля, че усилията си заслужаваха. Ползите за нашите ученици са много. – казва тя – Обучението развива предприемачески нагласи и умения – това е много важно, защото така подготвяме не просто кадри в туризма, а инициативни хора, с амбиция да създават и реализират идеите си. Възползвахме се максимално от тези часове с цел изграждане на основни умения, необходими за разработване и развитие на бизнес. В рамките на пилотното обучение те се учат да набелязват мисия и визия за своята бизнес идея, обмислят какви нови продукти могат да създадат в туризма със социален ефект за местните хора, правят маркетингово планиране, оценяват рисковете и разработват бизнес модел. Това става в симулационна онлайн среда, в която учениците екипно могат да изграждат идеята си стъпка по стъпка, а учителят следи работата им и ги напътства.

Освен това учениците се учат на социална ангажираност. InnoSchool обяснява какви социални предизвикателства и потребности съществуват и показва път за справяне с тях чрез социално предприемачество. Учениците изградиха емпатия и чувствителност към социалните проблеми – това беше един незабавен положителен резултат, който наблюдавах в обучението. В съвременния туристически бизнес социалната отговорност е изключително важна и ние трябва да възпитаме бъдещите кадри в туристическата индустрия – хотелиери, тур-агенти, ресторантьори, аниматори и т.н. в това. Бяхме радостни да открием, че и много от реалните казуси, представени в играта, както и примерите в дидактическите материали са също от сферата на туризма. Това вдъхнови учениците да генерират свои социално-предприемачески идеи в туризма. Екипът на Антон Янев например, който се класира в първите места на финалното състезание,  разработи екологична идея за комплексна дейност по опазване на природата и насърчаване на еко-поведението на туристите.

InnoSchool обучението развива екипната работа и проектно-ориентираната дейност, което безспорно е много необходимо на учениците. Въпреки трудностите при преминаването в онлайн форма на обучение поради противоепидемичните мерки видяхме, че им хареса да взаимодействат в екипите си и да изграждат свой проект. Стимулиращо е за тях да знаят, че работят по нещо значимо, което може да се реализира на практика в живота. Състезателният елемент по време на обучението допринесе за засилването на желанието за успех, а когато учениците участваха на финалното състезание, можеха да се сравнят с ученици от други училища и с напредналите.

За мен и за учениците на НПГ „Димитър Талев“ InnoSchool обучението бе един полезен опит, и вярвам че той тепърва ще дава плодове. Мисля също, че чрез InnoSchool могат да бъдат обогатени и други специалности, създавайки взаимовръзки със социалното предприемачество.


Проектът „Укрепване на социални иновации и предприемачески дух на ученици от средните училища чрез иновативна система за обучение”, Innoschool се изпълнява в България от Бизнес инкубатор – Гоце Делчев, Център за подпомагане на предприемачеството и Регионално управление на образованието – Благоевград по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.

Проектът се фокусира върху социалните иновации и предприемаческия дух на учениците от средните училища чрез разработване, тестване и въвеждане на високо иновативна система за обучение (ILS InnoSchool), съчетавайки иновации за постигане на привлекателност и образователно въздействие.

Повече информация за проекта може да намерите на www.interreg-danube.eu/innoschool.

Проектът се съфинансира от фондовете на Европейския съюз (ЕФРР, ИПП, ЕИС).

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене