Слаб интерес към ваксините в Благоевград

Продължава тенденцията на занижен интерес към ваксините. Само 20 души са ваксинирани в имунизационния пункт на РЗИ – Благоевград в събота. Дежурният медицински екип на д-р Екатерина Митова беше на линия и в неделя, но пред кабинета вчера по обяд нямаше никой. Според медиците причините за отлива са утихването на разпространението на Ковид-19, както и прословутият скептицизъм на българите, които правят всичко наобратно.

„ Не виждам нищо рационално в нежеланието за имунизиране, когато има достатъчно и различни ваксини. Пак ли трябва да чакаме да се напълнят отделенията?”, чуди се д-р Екатерина Митова.

В кабинета на РЗИ вчера имаше в наличност от РНК ваксините на „Пфайзер” и „Модерна”, както и векторната на „Джонсън”. Последната бе предпочетена от двама мъже, тъй като е еднодозова, и веднага получиха ваксинационен сертификат, с който могат да пътуват в чужбина 14 дни след имунизацията.

Ден без нито един нов случай на Ковид-19 в Благоевградска област бе отчетен към вчерашна дата. Според данните на Националната иформационна система на здравното министерство в цялата страна регистрираните с коронаинфекция са 41, като от тях 23 са установени с бързи антигенни тестове, а 18 с PCR. Добрата новина е, че България е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на Covid пандемията на континента.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обаче предупреди, че това се дължи, от една страна, на хората, които се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса, а от друга – на усилията на медиците от болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ и служителите на администрацията, пряко ангажирани в борбата с Ковид-19. Това, че сме в зелената зона, не бива да ни успокоява прекалено, тъй като опасността не е отминала и единственият начин да намалим риска е, като се ваксинираме масово, за да да се върнем към нормалния начин на работа.

Източник: Вестник Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене