Благоевградските лекари баща и син Димитрови определени за координатори на Експертния консултативен съвет на МЗ за К-19

Началникът на хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров и неговият син д-р Георги Димитров са определени за координатори на Експертния консултативен съвет към здравното министерство, който ще отговаря за унифицирания протокол за диагностика и лечение на Ковид-19.

Припомняме, че наскоро Българският лекарски съюз издаде интерактивен справочник с най-добрите световни практики, базирани на доказателства, за лечение на коварния вирус в държави като САЩ, Израел, Англия и Германия, който бе изготвен от благоевградските лекари и софийския инфекционист д-р Трифон Вълков. Признание за огромния труд дойде и от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, с чиято заповед са определени за координатори на Експертния консултативен съвет. Заповедта на министъра е изпратена до директорите на РЗИ в страната, за да уведомят ръководителите на лечебните заведения.

„Експертният консултативен съвет ще следи за прилагането, разширяването и надграждането на унифицирания интерактивен справочник за диагностика и лечение на Ковид-19”, обясни д-р Димитър Димитров. След новината, че индийският щам на Ковид-19 е засечен в България, той прогнозира, че през есента може да очакваме нова вълна от заразени.

Лекарите алармират, че за да не се напълнят отново болниците, най-добрият щит са ваксините, които в момента са достатъчно като количество и по вид, и желаещите могат да правят избор с коя да се имунизират. Въпреки проактивната кампания на РЗИ имунизационният процес е в застой, за разлика от ваксинирането на граждани на Северна Македония, което стартира преди месец на ГКПП – Златарево и ГКПП – Станке Лисичково. От 17 май поставените ваксини са над 2600, като средно на ден на двата пункта се ваксинират между 130-150 човека.

в.Струма/Бетина Апостолова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене