Националния печат

печат

В. „Труд“
Чиновници на изборни ексурзии        

Чиновници от няколко министерства се готвят за командировки в чужбина, където ще организират изборните секции. В Министерството на правосъдието вече е пристигнало писмо от Външно с искане за определяне на 40 служители, които да заминат. Такива писма са изпратени и до други министерства.
От правителството не можаха да отговорят точно колко служители ще бъдат пратени на работен воаяж, тъй като окончателното число ще стане ясно чак след 14 септември.

В. „Сега“
Социолозите вкарват между 5 и 8 партии в следващия парламент

7 или 8 партии имат шанс да попаднат в следващия парламент, ако изборите са днес, според последното проучване на общественото мнение на агенция Медиана, проведено в периода 27 август-1 септември. „Това са трите традиционни заподозрени – БСП, ДПС, ГЕРБ, след тях Патриотичният фронт, Реформаторският блок, „България без цензура“, АБВ и „Атака“, обяви директорът на агенцията Кольо Колев.

Всяко второ дете със специални потребности не ходи на училище

45% от децата със специални образователни потребности у нас отпадат от образователната система. Това прави нашите училища едни от най-недостъпните в Европа за деца със специфични нужди. В ЕС делът на отпадащите е двойно по-нисък – 22%. Данните са на Евростат и вчера бяха изнесени от Центъра за приобщаващо образование.

В. „Монитор“

24-часов телефон за аварирали асансьори

24-часов телефон, на който ще можем да звъним, ако заседнем в асансьора, ще пусне Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН). Това съобщи за „Монитор” нейният председател Стефан Цанков.
„Решихме в най-скоро време да пуснем този телефон, защото всяка година има стотици случаи на хора, блокирани в кабините на асансьорите, които звънят на техниците от поддържащите фирми, а те не отговарят”, каза той.

Електронен фиш сменя паяка

Електронни фишове ще получават столичани, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища. Снимките ще се правят от служители от Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили по Закона за движението по пътищата, и после ще се изпращат на собствениците. Обмисля се възможността да се използват и стационарни и мобилни камери на КАТ и общината. Идеята е “честитките” в пощите да заменят паяците, които шетат извън платените зони в града.

Крива ракета против градушка се заби в кола

Противоградна ракета падна в нощта срещу сряда върху паркирано червено “Пежо 308” на ул. “Асен Христофоров” в пловдивския квартал “Кючук Париж”. На сутринта собственичката на колата буквално изпаднала в шок при гледката на продънения стъклен покрив на возилото си.
“Със сигурност е противоградна ракета, а колата беше напълно помляна. Сега какво ще се случи? Застрахователите ще покрият ли щетите?”, попитаха момичета от съседен хранителен магазин.

В. „Стандарт“

Къмпингите между оазис и клоака

„Поне от 4-5 г. настояваме за закон за къмпингите, за да има ясни правила и привлечени инвестиции, а и да запазим природата си. В момента е анархия и едва ли не с колегите от региона се молим Добруджанското Черноморие на север от Каварна, което е запазено от презастрояване, да бъде бетонирано“, каза за „Стандарт“ Димитър Димитров, шеф на регионалната структура на БХРА в Добрич. Според туристическия бранш, държавата е лош стопанин на дивите плажове.

10 чудеса посрещат на летище София

Десет от чудесата, с които българите се гордеят най-много, ще бъдат наредени във фотоизложба на летище София. Гигантски изображения на Белоградчишките скали, храм-паметника „Св. Александър Невски“, Рилския манастир, Боянската църква, Рилските езера, Цари мали град, Мелник, Несебър, Банско, Панагюрското златно съкровище, ще посрещат гостите на българска земя. Амбициозният проект се осъществява съвместно от Министерството на икономиката и енергетиката и вестник „Стандарт“.

 E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене