Кметове от Пиринския край и Северна Гърция искат отварянето на ГКПП-Илинден-Ексохи за туристи

Кметове на общини по поречието на река Места участваха в работна среща в гръцкия град Драма с областните управители на областите Драма и Кавала, с кметовете на Кавала, Драма и други гръцки общини. Те се обединиха около искането за отварянето за граждани на ГКПП Илинден-Ексохи“.

За разрешаване на проблема ще бъде подписана съвместна декларация, която ще се изпрати до гръцкото правителство. Всички участници са категорични, че решаването на този въпрос е от жизнено значение за развитието на пограничния район. Делегацията от Пиринския край бе водена от областния управител на област Благоевград – Николай Шушков.

С него бяха кметовете на община Белица – Радослав Ревански, на община Гоце Делчев – Владимир Москов, на общин Банско – Иван Кадев, на община Разлог – Красимир Герчев, на община община Гърмен – Феим Иса, както и други техни колеги. В срещата се включи и генералния консул на България в Гърция – Владимир Писанчев.

„Това е важен стратегически въпрос – отварянето на Гранично контролно-пропускателен пункт Илинден-Ексохи за преминаване на леки автомобили и пътници. По този начин ще се улесни туристопотокът от двете страни на границата”, категорични бяха родните градоначалници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене