ДОБРАТА НОВИНА! Хотелиерите в Банско отчитат раздвижване на резервациите, очакват два пъти по-силен летен сезон от миналата година

Раздвижване в резервациите за летния туристически сезон наблюдават хотелиерите в Банско през последните дни. Макар и с бавни темпове, курортът започва да се връща към нормалността, а бизнесът очаква много по-успешен летен сезон в сравнение с миналата година. Надеждите на всички са, че възобновяването на културните и спортни мероприятия също ще допринесат за повишаване на посещаемостта и съживяване на туризма, който през последната почти година и половина е на ръба на оцеляването. Очакванията са това лято туристите да бъдат два пъти повече в сравнение с миналата година, но не и да надхвърлят броя им от 2019 година.

„Богатата програма, която съпътства летния туризъм, винаги е имала значение за дейността на бизнеса и успешната реализация на нашите инициативи. Радващото е, че се забелязва раздвижване и ръст в резервациите. Традиционно Банско е предпочитана дестинация за тиймбилдинги и конгресен туризъм в този период на годината и в края на лятото. Наред с това в индивидуалните запитвания секторът също започва да се раздвижва. Този сегмент най-бавно ще даде тласък, но ако трябва да сравняваме нещата с миналата година, очакваме категорично повече от 100% подобрение от миналата година и не повече от 50% спад в сравнение с 2019 година”, каза хотелиерът Мира Колчагова.

И това лято бизнесът в Банско ще разчита най-вече на българските туристи. От бранша все още не смеят да прогнозират по отношение на чуждестранните туристи, но и не губят надежда, че ваксинационният процес ще окаже положително влияние.

Джон Сътън, който е представител на британската общност в Банско, сподели, че все още няма яснота при пътуванията и прогнози за предстоящия сезон е все още рано да се правят.

„Българите сигурно повече ще решат да пътуват, но на международно ниво все още не знаем как ще стоят нещата. Все още има забрани за пътуване, но се надяваме вече да се стабилизира обстановката, защото наистина беше трудно”, каза Джон Сътън, представител на британската общност в Банско.

„Много хора загубиха работата си, доходите си и се надяваме отварянето на границите, ваксинацията и сертификатите да помогнат на бизнеса да се раздвижи. Изминалата година беше много трудна. Непрекъснато ни затваряха, отваряха и много хора оставаха без работа, без доходи и потърсиха друга алтернатива. В момента трудно се намира персонал, защото много млади, работещи в туризма, заминаха за чужбина, други се преквалифицираха за повече сигурност и това няма как да не се отрази. Всички сме в очакване, че нещата ще се подобрят, а и това ще доведе до отваряне на нови работни места. Това ще е шанс за много хора, тъй като в момента има семейства, в които само единият работи”, каза Милена Попова.

 

Милена Попова сподели за трудностите за бизнеса
Традиционно очакванията на бизнеса са август да бъде най-силният месец, тъй като той е и активният отпускарски сезон. Повече туристи се очакват и през юли.

Към момента продължава уикендният туризъм, като посещенията през седмицата са минимални. Тази тенденция се очаква да продължи до края на месеца.

Бизнесът в Банско също предвижда да допълни лятната програма с интересни събития като демонстрации на ястия, дегустации, програма, насочена към децата, и други.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене