Прекратяват договора със строителя на лот 4 на „Струма”?

48274-632x358

По оперативна програма „Регионално развитие” няма забавени плащания и се говори усилено за размразяване на плащанията по двете оси. Това съобщи служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева, цитирана от „Монитор”. Тя уточни, че все пак под риск от загуба по програмата са 36 млн. лв., но е подготвен проект за покупка на нови пожарни за същата сума, така че да бъдат усвоени тези средства.

По програма „Транспорт” няма да има загубени пари, обаче има 5 рискови проекта. Огромно забавяне има при строителството на лот 4 на „Струма” и ще се прецени дали ще се прекрати договорът със строителя. „По магистрала „Марица” също има забавяне, но се надяваме, че до края на годината ще успеем да наваксаме”, каза Захариева. Забавяне имало и по три жп проекта.

Всяка седмица екоминистерството ще одобрява по 100 млн. лв. разходи, направени по програма „Околна среда”, и ще праща документите за разплащане в Националния фонд на МФ. Това обяви служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова. 

Тя добави, че миналия петък са одобрени харчове за 89 млн. лв. Жекова припомни, че при встъпването й в длъжност в министерството е имало необработени документи по „Околна среда” за разходи от 304 млн. лв. Очаква се ЕК да размрази плащанията по програмата през октомври Въпреки това евентуалната загуба по „Околна среда” до края на годината ще бъде 180 млн. лв., и то при условие че плащанията от бюджета са възстановени от август. 

„През август получихме съобщение от ЕК за налагане на автоматична редукция на програмата в размер на малко над 50 млн. евро”, каза Жекова. Той е за неодобрен проект за рехабилитация и рекултивация на депа.

Екоминистърът припомни още, че от бюджета на държавата са разплатени почти 1,196 млрд. лв. по „Околна среда”. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене