Детски кътове на работното място отварят врати в Сатовча и Симитли

Два детски къта ще бъдат създадени в Благоевградска област с финансиране по процедура „Детски кътове“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“. От целодневна и почасова грижа за децата си, в специално оборудвани помещения на работното място, ще могат да се възползват служителите в Общинска администрация – Симитли и предприятието за производство на бельо „Алекс Стил 2013“ в село Сатовча.
Договорът за финансиране на проект „Създаване на детски кът на работното място „Радост“ е с бенефициент Община Симитли и ще бъде реализиран в рамките на 18 месеца. Изпълнението на планираните дейности по проекта ще подпомогне родителите в грижите за децата им и ще допринесе за тяхната по-добра професионална реализация, категорични са от екипа по управление на проекта. От друга страна, проектът ще допринесе за повишаване производителността на труда в общинската администрация като се намали броят на отсъствията от работа и се повиши мотивацията на заетите родители, включително и непрекъснатостта на работните процеси.
За да бъде осигурена тази придобивка за служителите на Община Симитли, помещение, което е частна общинска собственост, ще бъде адаптирано и оборудвано за полагане на грижи за деца. За целта е планиран текущ ремонт на помещението, осигуряване на санитарен възел, климатизация, обзавеждане на две зони – за деца от 3 до 7 г. и от 8 до 12 г., отговарящи на изискванията за безопасност и достъпност. За извършване на целодневно и почасово полагане на грижи за деца от 3 до 12 годишна възраст, ще бъде сформиран екип от 4 обучени служители, назначени на длъжност „Детегледачка“. Подбраните по предварително установени критерии безработни лица ще преминат обучение в рамките на 150 часа. Обучението им ще включва придобиване на познания за развитието на детето, неговия дневен режим и специални нужди, организиране на занимания и др. В детски кът „Радост“ ще се полагат грижи за 20 деца от 3 до 12 годишна възраст, чиито родители са служители на Община Симитли. Проектът е на стойност 102 461.86 лв.
15 са децата на работещи родители в „Алекс Стил 2013“, които ще бъдат обгрижвани в новия детски кът на предприятието. На площ от 50 кв. м. ще бъде създадено подходящо място, оборудвано и обзаведено за почасови грижи за деца. Детегледачите отново ще бъдат подбрани от безработни лица и ще преминат необходимото обучение. От „Алекс Стил 2013“ са категорични, че създаването на детски кът за децата на работещите тук ще осигури възможност за запазване на висока трудова активност, пълноценно участие в работния процес и респективно повишаване на доходите за 12 родители, заети в предприятието. Не на последно място се очаква осигурената социална придобивка да доведе до повишена производителност на труда. В детския кът на шивашката фирма в село Сатовча ще бъдат инвестирани 81 965.52 от Европейски социален фонд.
Областен информационен център – Благоевград е част от мрежата от 27 Областни информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене