Магията на среднощното слънце – къде и кога да го видите

В пика можете да видите как слънцето се движи по небето, но не потъва изцяло под хоризонта

Представете си летен ден, който никога не свършва, залез, който е едновременно и изгрев, и място, където хората играят голф по времето, когато трябва да са в леглото. Възможно ли е това?

Всъщност това е нещо съвсем реално, когато сте в земята на среднощното слънце. Трябва да посетите едни точно определени места през лятото и ще можете да се потопите в безкрайна дневна светлина. Причината е, че в тези страни смяната на сезоните протича малко екстремно.

Вижте как точно се случва този феномен и къде можете да го зърнете с очите си:

Какво е среднощно слънце?

Среднощното слънце е природно явление в Северния и Южния полярен кръг. В разгара на лятото в тези региони можете да видите слънцето, когато според местното време трябва да е нощ. Това означава, че не се стъмва.

Каква е причината за среднощното слънце?

Научно погледнато, среднощното слънце се появява, когато земната ос е наклонена повече към слънцето, като пикът е по време на лятното слънцестоене. Ако сте в Северното полукълбо, това е около 21 юни всяка година. На Южното полукълбо е около 23 декември.

В пика можете да видите как слънцето се движи по небето, но не потъва изцяло под хоризонта. В зависимост от това колко на север сте отишли, периодът на непрекъснато греене на слънцето може да варира между един ден и 5 месеца.

В град Лонгиеарбиен в Свалбард, например, слънцето не залязва от средата на април до края на август.

Как изглежда среднощното слънце?

Колко по-близо сте до Северния полюс, толкова по-ярко ще бъде среднощното слънце. По на юг в Полярния кръг, като Северна Норвегия и Исландия, то изглежда като горящ залез по средата на нощта. Гледката е зашеметяваща, а ако сте любител на фотографията ще сте безумно щастливи.

В районите под Полярния кръг, но над 60 градуса северна ширина, слънцето може да се скрие на няколко градуса под хоризонта. Но не изчезва достатъчно, за да се възцари пълен нощен мрак. Посетете някоя северна европейска страна през лятото и ще видите „бели нощи“ в някаква степен.

Коя страна е наречена „земята на среднощното слънце“?

„Земята на среднощното слънце“ не се отнася само до една държава. Тя обхваща всички региони, намиращи се в Северния и Южния полярен кръг. В Скандинавието можете да му се насладите в Свалбард, Лапландия, Гренландия, Исландия и Северна Норвегия.

Северните части на Русия, Аляска и Канада също попадат в Северния полярен кръг. А в Южното полукълбо земята на среднощното слънце е Антарктида.

Кога има среднощно слънце в Северния полярен кръг?

В Северния полярен кръг можете да видите среднощното слънце около лятното слънцестоене за Северното полукълбо – 21 юни. Колкото по на север отивате, толкова по-дълго ще грее среднощното слънце.

Затова в Свалбард – едно от най-близките до Северния полюс места, които можете да посетите, ще виждате среднощно слънце от средата на април до края на август. А в Исафьордур, Северна Исландия, ще хванете среднощното слънце само в последните две седмици на юни. Причината е, че той се намира много по на юг от Свалбард.

Къде можете да видите среднощното слънце?

Това са страните в Северното полукълбо, където има среднощно слънце:

– Норвегия;

– Исландия;

– Гренландия;

– Финландия;

– Швеция;

– Аляска;

– Канада.

Как се променят часовете на деня?

След лятното слънцестоене часовете с дневна светлина започват постепенно да намаляват с по няколко минути всеки ден. Залезите стават по-рано, а изгревите – по-късно, докато далечният север се завърне отново към пълния зимен мрак.

Най-дългите нощи в годината се случват по време на зимното слънцестоене, което в Северното полукълбо е на 21 декември. По това време можете да видите обратното на белите нощи – полярните нощи. Тогава слънцето не се издига над хоризонта в същите тези райони на Северния полярен кръг.

Но не всичко е мрак и депресия. Полярните нощи могат да изглеждат като красив пурпурен здрач и са вълшебни за фотографите. Освен това тогава можете да видите как северното сияние танцува върху тъмното небе и да се забавлявате с неща като каране на снегомобил и возене с кучешки впряг.

pochivkablitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене