Нинова: Закриват районни съдилища. Това е нескопосано предложение! БСП се включва в протестите

„Поводът за пресконференцията ни днес е нарастващото недоволство в страната във връзка с предложение на ВСС за превръщане на районни съдилища в териториални поделения, което означава на практика закриването им. Става въпрос за 57 районни съдилища. Предложението отчита единствено числа и статистика, без да взема предвид социално-икономически и  инфраструктурни проблеми. По-важното е, че това решение в 57 общини засяга 480 хиляди българи, които живеят на територията на тези общини. На практика означава затрудняване на достъпа на тези хора до правораздаване.“

https://www.youtube.com/watch?v=13gmaLxPtMY&t=1s

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

„Не може да лишавате половин милион българи от лесен достъп до правораздаване и по този начин да ги принуждавате сами да се откажат да упражняват това свое право“,  добави тя.

Лидерът на БСП посочи, че става дума освен за географски труднодостъпни региони, но и за изоставащи такива – с много бедни хора, за които правораздаването в окръжните съдилища ще бъде все по-трудно и по този начин на практика им се отнема конституционното право на правосъдие. Нинова даде конкретен пример с област Смолян, където от 5 съдилища ще остане само едно – в самия административен център и хората от малките общини ще трябва да пътувам дотам. По думите на Нинова същите са случаите в  Кърджали и Видин, също изоставащи региони, които ще останат само с един районен съд.

„Има още много примери за закриване“, добави тя.
Според нея това предложение е нескопосано и ненавременно, най-малкото, защото то изисква промени в над 20 закона.  Нинова също така отбеляза, че в доклада, представен във Висшия съдебен съвет, се цитират промени в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния, Гражданско-процесуалния кодекс, но извън тях ще трябва да се променят над 20 закона, като се започне от Кодекса на труда и се свърши със Закона за водите.

„Не може такова нещо да се прави в отсъствието на парламент. Не може изобщо такава  реформа да се доведе докрай без парламент, който да вземе тези решения“, изтъкна Корнелия Нинова.
Нинова добави, че е разговаряла с правосъдния министър и това предложение също не се е споделя от него.

„Съгласни сме, че промяна трябва да се прави и нашата политика през последните 4 години е насочена към това – да се правят промени. Но промяна, която ще доведе до по-добро и която ще облекчи живота на хората. А точно тази промяна не води до по-добро и не го облекчава, а напротив – усложнява им живота“, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова каза още, че хора от БСП се включват в протести в цялата страна с цел да се спре това решение и да се изчака действащ парламент, в който разумно да се обсъди.

„Това решение не може да бъде бюрократично, стъпило на статистика – то е политическо. А в следващия парламент ще срещне нашата категорична съпротива“, категорична бе Нинова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене