Геодезистът Григор Николов взе отношение по казусът с изтичане на човешкия ресурс от региона: Плюем работодателите си, а разчитаме на тях!

Истински обществен фурор в социалните мрежи, разпали темата относно изтичането на човешкият работнически ресурс от региона. В края на миналата седмица предприемачът Веселин Камбуров, оправи апел към политиците, относно състоянието на местният бизнес и икономика, като даде пример за това че все повече хора напускат реигона за да работят в чужбита за повече пари. По този начин областта ни тотално обезлюдава и създава глад за кадри и бизнесът страда. 

По темата се включи и работодателят Рифат Ходжа, който също заяви, че държавата не регулира правилно поведението си спрямо гастрбайтерите, които напускат държавата за месец – два, работят в чужлина, връщат се получават голямо обезщетение, защото били съкратени по „правилния“ член и вземайки добри пари от Бюрото по труда, повеето хора приемат да работят тайно за сивата икономика и така буквално съсипват законният бизнес.

Разбира се мненията на предприемачите разпалиха лют дебат в социалните мрежи на Топ Преса. С чиста съвест може да се каже, че обществеността и представителите на работещите хора, заклеймиха думите на предприемачите и обвиниха местният бизнес в това, че не плаща добри пари и за това хората са принудени да бягат и да работят в чужбина.

Всички страни показаха само едно – в страната ни буквално работещи и работодатели се въртят в омагьосан кръг и този кръг, трябва да бъде регулиран от държавата, която е повече от пасивна и политиката и е нефективна. Доказва го и мнението на уважаваният геодезист Григор Николов, който се свърза с Топ Преса и поиска думата по темата:

„Направо съм сразен от това, което чета във фейсбук тези дни. Истинска държава никога няма да има, щом водещ фактор е омразата. Какво печели работникът, който мрази работодателят си? Нищо. Вреди и на себе си и на него. Разчитаме на този, който ни дава работа, но го мразим и саботираме. Защо? Ако има разногласия, седнете и се разберете, поговорете и намерете златната среда. Само в страната ни успелият човек е мразен, това не мога да го разбера. Разбира се че е нужна реформа в обещтетяването на хора, работили за няколко месеца в чужбина. Аз не искам от моите данъци да се плащат такива пари за трудови обезщетения, още повече че хората от района заминаващи да берат череши в Испания или ягоди в Англия знаят, че работата е сезонна. Те не са останали без работа а просто е свършил сезона, защо трябва да им се плащат обезщетения особено в размери от 2000 до 4000 лева?“ категоричен е инж. Николов.

Темата продължава. 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене