Британското разузнаване: Възможно е COVID-19 да е излязъл от лаборатория

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако причината за заразата не бъде открита, трагедията може да се повтори

Британското разузнаване счита за правдоподобна версия, че изтичането на коронавируса от Института по вирусология на Ухан в Китай е станало причина за пандемията от COVID-19, съобщава „The Sunday Times“, позовавайки се на източници от разузнавателните служби на кралството.
Изданието отбелязва, че в началото западните разузнавателни служби, включително британците, са смятали за малко вероятна версия за лабораторния произход на коронавируса. Сега обаче, неназовани източници твърдят, че е извършена преоценка на позицията и версията преминава в категорията на правдоподобните, допълва БГЕНС.

В същото време „The Sunday Times“ цитира мнението на източник от американското разузнаване. Той изразява загриженост, че ако причината за заразата, която е поразила целия свят, не бъде открита, тогава „това може да се случи отново“.

Изданието обръща внимание на факта, че мненията на учените, които са декларирали лабораторния произход на вируса, не са били подложени и не са публикувани в научни списания. Както британският вестник „Daily Mail“ съобщава, норвежкият вирусолог Биргер Сьоренсен и професор от лондонския университет „Сейнт Джордж“ Ангус Далглиш ще публикуват актуализирана версия на своята работа, в която повече от година спорят, че вирусът е с изкуствен произход. Според Далглиш почти всички големи научни публикации, включително британското списание „Nature“, отказват да публикуват изследването. В крайна сметка то е публикувано в новото тримесечно списание на Университета в Кеймбридж, „QRB Discovery“, като основната тема на публикацията трябвало да бъде променена.

През март международна мисия от експерти, които посетиха Китай, за да изяснят произхода на новия коронавирус, публикува доклад, в който се посочва, че лабораторният произход на вируса е най-малко вероятно от разгледаните хипотези. Най-вероятният сценарий е, че инфекцията се предава от животно на друго животно, а след това и на хора.

Непосредствено след публикуването на доклада САЩ, както и Австралия, Великобритания, Дания, Израел, Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Словения, Чехия, Естония, Южна Корея и Япония, изразиха загриженост относно скорошното проучване в Китай от СЗО. В изявлението на 14-те държави няма пряка критика на заключенията, но е отбелязано, че работата на експертите е извършена със значително закъснение, без достъп до пълна информация и мостри. В същото време Пекин многократно категорично отхвърля твърденията за изкуствен произход на коронавируса.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене