Красотата на танците заля с пълна сила град Гоце Делчев

Снимки: Община Гоце Делчев, фейсбук

Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – 1865”  организираха за поредна година празнично отбелязване на Международния ден на танца. За дванадесети път в събота и неделя жители и гости ще се насладят на най-красивите стъпки и кръшни народни хора в изпълнение на Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, Фолклорен ансамбъл „Љупчо Сантов“ – с. Оризари, община Кочани, Република Северна Македония, и Сдружение Ансамбъл за традиционна музика и игри „Митко Алексов“ – град Кочани, Република Северна Македония.

Феерията от песни, танци, музика, народни носии, усмивки и много талант избухна на площад „Гоце Делчев”, където стотици танцьори показаха своите умения и започнаха чудната веселба в името на негово величество танца. След това участниците в невероятното събитие се пренесоха по улиците на града, където бяха снимани и аплодирани от всички минувачи и зрители. А те, пустите му танцьори, сякаш нямаха умора. Припкаха все по-леко над земята, музикантите също не се предаваха, вееха се десетки знамена. За да стигнат с традиционното и много атрактивно дефиле до мястото на своя концерт – до площада пред Дома на културата. Където вече ги чакаха с нетърпение много неврокопчани и гости на града, за да станат свидетели на нещо, което си заслужава – издигането на пиедестал на народните ни ритми. Защото те са сред визитката на страната ни. В това се увериха всички пред Дома на куртурата тази вечер. Утре пък ще има открит урок по разучаване на български хорả в Градския парк на Гоце Делчев.

Тази година събитието е част от проекта „Нашият общ път към съвместното бъдеще/Our common past – road to the joint future“, референтен номер CB006.2.12.028, финансиран по договор №РД-02-29-155/12.07.2019 по Програма за трансгранично сътрудничество ИПП ИНТЕРРЕГ 2014–2020 между Република България и Република Северна Македония.

Проектът се фокусира върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на различни ИТ приложения и разработване на 3D видео.

Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев! Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев! Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев! Танците, танците! Те са живи в Гоце Делчев!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене