ЦИК отказа регистрация на наблюдателите на Бареков

20140902.laufpdhndxМотивът е наличието на зависимост и обвързаност.

ЦИК отказа да регистрира неправителствени организации на лидера на „България без цензура“ Николай Бареков като наблюдатели на предсрочните парламентарни избори. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов в интервю за БНР.В решението си от комисията изтъкват факта, че освен него, в управителния съвет на организацията са Теодора Стоянова и Боряна Павлова, които са в Националния съвет на регионите на „България без цензура“. 

Предвид обстоятелството, че управителните органи на сдружение „План БГ“ се състоят от лица, които са включени в управителните органи на ПП „България без цензура“, несъмнено е наличието на зависимост и обвързаност на посочените от сдружението наблюдатели с политически субект, регистриран като участник в изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г.„, обявиха от ЦИК. 

Миналата седмица друго сдружение на Бареков, което носи името „България без цензура“, също не беше регистрирано, след като като само двама членове на ЦИК го подкрепиха – председателят Ивилина Алексиева от БСП и Ерхан Чаушев от ДПС. 

„В момента се мъчим да се поучим от резултатите с наблюдателите в предишните предизборни кампании и ЦИК поне с тези си действия показа, че се интересува по същество дали организацията, която иска да наблюдава изборите, се кани да прави това безпристрастно, свободно от политически предпочитания и подготвяйки хората да изпълняват това“, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене