Вяра: Директорът на дупнишкия театър Славчо Пеев: Общината не ни отпусна и стотинка, актьорите свързват двата края с най-ниските заплати от 385 лв.

Община Дупница не отпуска и стотинка от гласуваните в бюджета средства за театъра, оплака се на пресконференция на ДТ „Невена Коканова” Славчо Пеев. „Субсидията от 120 000 лв. годишно за театъра не е мръднала от години. Ние получаваме 70-90 000 лв. максимум годишно от тези 120 000 лева, които стигат само за заплати”, обясни Пеев, който почерпи актьорите и жрналистите с диня. На пресконференцията присъстваха актьорите Иван Иванов, Василка Сумева, Георги Бояджиев, Ива Караманчева и Снежана Малковска, които с крехките си фигури си разделиха един стол.

колектив-дупница-театър

„Проверих и трябва да ви кажа, че в нашия театър заплатите са най-ниски от всички общински театри в страната. С какво сме го заслужили? Ако противопоставим това, което правим, трябва да ви кажа, че се отчита като една добра дейност. Най-добра от общинските театри. В такъв случай тези заплати са просто минимални. 385 лева е брутната заплата на актьорите в театъра. В един общински театър, няма да кажа в кой, заплатите са от 500 лева нагоре”, допълни Пеев.

Валентин Балабанов и Славчо Пеев

Той подчерта, че многократно са водени разговори с кметския екип за финансова помощ, но досега няма резултат. Досега се е налагало при гостувания на дупнишките актьори в други населени места да се плащат командировъчните на екипа и наема на залата от приходите от билети. Въпреки трудното финансово положение дупнишките театрали не се предават и продължават да репетират. За празника на Дупница ценителите на Мелпомена ще могат да гледат най-новата постановка ”Английският прозорец”. Режисьор на пиесата е Валентин Балабанов, който също присъстваше на пресконференцията. В „Англиският прозорец” ще участват всички актьори от театъра, гост-актьори ще бъдат Ивайло Захариев и Ники Иванов.

„Предстоят ни пътувания с ”Бай Ганьо”, за което сме много благодарни на публиката”, каза още Пеев.

Снимките:

1 Славчо Пеев, Василка Сумева и Виктория Янева

2 Ива Караманчева, Снежана Малковска и др.

3 -Режисьорът Валентин Балабанов и директорът Славчо Пеев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене