2 лева става селфито с императорски костюм в античния град Никополис ад Нестум

Финансов анализ на приходите и разходите за античния град Никополис ад Нестум показа, че харчовете за поддръжка, охрана и аниматори многократно надвишават приходите от обекта, и се наложи кметът на община Гърмен Феим Иса да внесе предложение за актуализиране на цените, които са от 2013 г. Те ще бъдат вписани в Наредбата за местните такси и цени на услугите веднага след предстоящата в петък сесия, ако съветниците одобрят сметките и се съгласят с повишението, пише „Струма“.

Съгласно предложението на кмета таксата за туристическото атракционно влакче, което се движи 8 км между късноантичния град и Огняновски минерални бани, вече няма да е стотинки, а ще е 1 лв. за ученици и 3 лв. за възрастни.

Входният билет за самия град се покачва от 1 лв. на 2 лв. за ученици и 3 за възрастни.

Туристическа атракция Грънчарска работилница, която е една от най-посещаваните в обекта, ще е съответно 10 лв. за хлапетата и 15 за придружителите им. В работилницата срещу парите всеки посетител ще може сам да изработи глинен съд с помощта на грънчар-аниматор, да го изпече в специалната пещ и на тръгване да получи съдинката за спомен, а ако не се е справил много добре, може да избере и някой от съдовете, изработени от грънчаря.

 

Другата туристическа атракция – римско облекло, срещу 2 лв. за дете и 3 за възрастен предлага богат гардероб с антични костюми на императори и императрици, с които всеки може да си направи селфи.

На 3 лв. за ученик и 5 лв. за възрастен се качва и цената за атракцията стрелба с лък, в която посетителят получава 30 стрели и с римски лък да пробва точността си на специална площадка върху огромни сламени мишени.

Никополис ад Нестум е римски град, основан от император Траян през 106 г. в чест на победата му над даките, наречен е „Град на победата при Места” и е обявен за археологически и архитектурно-строителен паметник от античността и средновековието през 1965 г. Още преди десетилетия общината съзира в него отлична възможност да привлича туристи и в момента разкопките са напълно социализирани и задължителен тур за почиващите в Огняново и Гърмен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене