Президентът и новото българско самочувствие

Ново самочувствие получихме ние, българите, наблюдавайки участието на президента Румен Радев в Европейския съвет в Брюксел и визитата при папа Франциск във Ватикана. Пряко и непосредствено, без преводачи и посредници, общуващ с европейските лидери като равен – не чака потупване по рамото и не ги смята за „началства”. Без втръсналите ни дебелашки шеги, козируване, хитруване и самохвалство,  Радев се изяви като достоен български държавник и генерал, който защитава националния интерес – открито и диалогично.

Показа, че има смелостта да изразява собственото си и на сънародниците си мнение даже когато то се отличава от реториката на гласовитите русофобски ястреби. Заяви, че с Русия трябва да се търсят пътища за баланс и диалог, че санкциите срещу нея от 2014 г. не са постигнали нищо и са изчерпани, че ЕС трябва да търси сътрудничество с Руската федерация по главните въпроси на днешния ден – пандемията, борбата с тероризма, климата. Същата философия впрочем разви и френският президент Макрон!

Президентът Радев изказа и очевидната за всеки нормален българин истина, че страната ни не е и няма да бъде застрашена от Русия. Съвсем други – деструктивни и антибългарски са сигналите, които даваше и дава ГЕРБ по темата „Русия” и т. нар. шпионски скандали, за да угоди на чужди сили.

Президентът показва държавническо мислене и по животрептящия проблем, свързан с братска Македония. Отстоявайки българската позиция, Радев даде ясен знак към президента Пендаровски, че само диалогът и разбирателството ще решат Соломоновия казус (коя е майката на детето?), а конфликтите и псевдо патриотарството са път за никъде…

Румен Радев за пореден път доказа, че е зрял държавник и при съставянето на експертно и отговорно служебно правителство. Не спести истините за икономическата, социалната, духовната и моралната кризи, до които ни доведе едноличната власт на Борисов. Той бе с българския народ на площада в битка за върховенството на закона, за връщането на държавността и промяна на корупционния модел на управление. Новото правителство, започна така очакваната ревизия във властта, за да се прекъсне мафиотската симбиоза между политика, силови служби, корупция и купен вот. Даде сигнал, че парите от европейския План за възстановяване и устойчивост ще се харчат в полза на българския народ, а не за да пълнят чиновнически джобове и чекмеджета с пачки и кюлчета злато.

Като достоен национален лидер, Радев заслужава да получи доверието на българите за още един мандат – за резултатен изход от кризата и за да се възстановят държавността и демокрацията в модерна и европейска България.

 

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене