Започва броене на домашните кучета в община Благоевград

Стартира преброяване на домашните кучета в община Благоевград. Това бе решено на първото заседание на съвета по сътрудничество, сформиран в рамките на общата Стратегия за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и конторлът при отглеждането на домашните любимци.

Председател на съвета е Станислава Иванова – директор на Дирекция „Правно- нормативно обслужване” в Община Благоевград. Тя представи резултатите от работата на Общината през последната една година и мерките които предстои да се реализират. Представен беше и състава на Съвета за сътрудничество, който включва експерти с изключителен опит, визия и разбиране по темата, а именно: Явор Гечев-един от водещите експерти в страната по прилагане на европейски и международни практики и норми в сферата на защита на животните, Екатерина Николова- съдия Районен съд Благоевград, Д-р Силвия Маврикова – главен експерт „Областна дирекция по безопасност на храните“- Благоевград, Д-р Людмила Кенова – ветеринарен лекар, Елена Попова – с дъгогодишна каузата в подкрепа на бездомните животни и д-р Вера Пелтекова – ветеринарен лекар.

Добра практика и първи постигнати резултати сподели Община Перник, в лицето на секретаря на Общината Мартин Жлебинков, като цитираните едногодищни резултати прозвучаха обнадеждаващо на гостите в залата. Явор Гечев в свое изказване акцентира върху необходимостта от обединяване на усилията за постигане на резултати, а Цветомира Съботинова се развълнува зад микрофона от големия интерес, съпричастност и възможности, а Венцислав Дачевски подкрепи идеята, че възпитанието на отношение към животните започва в детска възраст и от нас зависи посоката.

В рамките на заседанието беше приет План за дейността на Съвета за 2021 година, съгласно който до края на годината трябва да се изгради площадка за разхождане на кучета в кв. Еленово, да се ремонтира съществуващата такава в Парк Бачиново, въвеждане на електронна система за регистрация на домашни и безстопанствени кучета, да се разработят програми и да се обучат доброволци, да се създаде специализиран сайт и не на последно място да се извърши преброяване, както на домашните, така и на бездомните кучета в Общината.

За пръв път в Благоевград се създава структура в широка коалиция и съвместно участие на община, гражданско общество, институции и ветеринари за планиране и контрол на изпълнението на мерките, предвидени в Плана към Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета. Очакванията са експертността, прозрачностт и участието на  обществеността да допринесат за постигане на ефективни резултати в условия на възстановено доверие в местната власт и институция!

Следващото заседание на Съвета ще се проведе на 17 юни от 15,30 часа в сградата на Общината, като информация за това ще бъде публикувана на официалната страница http://www.blgmun.com/. Всички заседания на Съвета се провеждат при открити врата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене