Превозвачи се събират на „Кулата“ да обсъдят продължаващата блокада

 

Представители на фирми за международни превози се събират на ГКПП „Кулата“, за да обсъдят общи действия във връзка с продължаващите проблеми по българо-гръцката граница, съобщи БНР. Срещата е насрочена за 11 часа, когато се очаква да започне пропускането на тежкотоварни автомобили през граничния пункт, каквато договореност  бе постигната между официалните власти в двете държави и протестиращите гръцки фермери.

Тогава бяха дадени и гаранции, че за камионите ще бъде подсигурен пътен коридор във вътрешността на Гърция.  Притесненията са, че това може и да не се случи заради обявените за днес национални стачни действия в южната ни съседка.

През граничните пунктове „Кулата-Промахон“ и „Илинден-Екзохи“ и тази сутрин не се пропускат товарни автомобили, съобщиха от пресцентъра на МВР. Леки коли, микробуси и автобуси преминават нормално през „Илинден –Ексохи“ и „Кулата –Промахон“.

Останалите гранични пунктове – „Маказа“, „Златоград“ и „Ивайловград“ работят нормално.

Десетки шофьори  са подали сигнали до инициативния комитет на българските превозвачи, че са принудени да минават по черни и  тесни обходни  пътища с тежките камиони, което е изключително опасно. Оплакванията са и в посока на безпричинно забавяне  от гръцка страна при обработването на документите при преминаване на границата в посока България.

Ако ситуацията се усложни  нашите превозвачи са заявили готовност за  протестни действия на границата. Транспортните фирми започват подготовката и на документи , описващи загубите от просрочени договори и компрометирани товари.

Гръцката столица Атина днес и утре ще бъде под обсада от фермерите, протестиращи от дни срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, съобщават гръцките медии.

Отношенията между правителството и фермерите са крайно обтегнати, като управляващите се заканват, че няма да допуснат протестиращи да влязат с трактори и да шестват макар и символично на площад Синтагма в центъра на Атина.

За днес е насрочен земеделски митинг, в който ще участват работещи от почти всички сектори. Участие в него е заявила и федерацията на държавните служители АДЕДИ.

Митинги пред министерството на труда и на други места са планирали още лекари, адвокати и други свободни професии.

В събота фермерите също ще останат на площад Синтагма. За тогава митинг е насрочил и комунистическият синдикат ПАМЕ. Протестът ще се състои на другия атински площад Омония.
Днес фермерите ще започнат да се събират на площад Синтагма. Сутринта се очакват кораби със земеделски производители от остров Крит да акостират на пристанище Пирея.

Междувременно фермерските блокади продължават, като повечето основни пътни артерии в страната са затворени с часове.

www.dnevnik.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене