Прогноза за времето – 27 май (четвъртък)

В четвъртък атмосферата остава неустойчива. Облачността ще е значителна над източните райони.

Днес атмосферата над страната ще бъде неустойчива. Облачността ще е значителна, предимно купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, на повече места в Западна и Централна България. Очакват се и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за май.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно,кратък дъжд и максимална температура 27 градуса.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количество. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, по най-високите части – от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 11°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна. На отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20-23°. Температурата на морската вода е 15-18°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В отделни райони валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще има и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток, по най-високите части – от югозапад. Максималната температура на 1200 метра – около 17°, на 2000 метра – около 11°.

Жълт код за обилни валежи и гръмотевици е в сила за 13 области в страната за 27 май. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Предупреждението важи за София-област, София-град и областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Смолян.

Там се очаква да има гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества 25-30 мм.

В тези области ще има и неустойчива въздушна маса с развитие на купесто-дъждовна облачност.

Ще има условия за градушки.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 54 мин. и залязва в 20 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 00 мин. Луната в София залязва в 06 часа и 31 мин. и изгрява в 22 ч. и 27 мин. Фаза: един ден след пълнолуние.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене