Отложен храмов празник честваха в село Ковачево въпреки пандемията

При стриктно спазване на противоепидемичните правила, вчера в почти безлюдното село Ковачево, община Сандански, спазиха двувековната традиция да честват храмовият празник на църквата посветена на св. Атанасий Велики. Храмът в селото е построен през 1823 и само след две години ще чества своят достолепен, 200-годишен юбилей!  „Празникът, който по календар трябваше да честваме на 18. януари, но поради работният ден тогава го отложихме за събота което се допуска от църковния канон“, обясни местният свещеник Юлиан, свещенослужител на Светата Неврокопска митрополия.

Малцината жители и бивши съселяни от Ковачево, все още, ревниво спазват традицията да честват храмовият си празник като се съобразиха с разпоредбите на кметския наместник Красимир Кисов и на свещенослужителят Юлиан, ритуалът да се извърши на открито. Миряните, дисциплинирано влизаха  само по двама-трима в църквата за да си запалят свещ, а ритуалът се проведе изцяло на открито.

Осветен бе традиционният курбан който бе раздаден на миряните за здраве. На патронният празник на църквата в Ковачево се проведе и редовният атрактивен търг на дарени от богомолците кулинарни изкушения и предмети за бита.

„Събраните средства ползваме за ремонт и поддръжка на църквата и няколкото параклиса в землището на Ковачево. Благодарение на това, наскоро успяхме да подновим изцяло покривът на основния ни храм св. Атанас“, похвалиха се от църковното настоятелство.

В народните вярвания се счита, че в денят на св. Атанасий Велики зимата започва да си отива.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене