Пожарникари от Кюстендил и доброволци от Гоце Делчев спасиха бебета сови

Пожарникари от Кюстендил спасиха две малки сови, паднали от гнездото си, съобщи Ивайло Чалъков – експерт в направление “Отбранителна и мобилизационна подготовка” към община Кюстендил.

На дежурния телефон в община Кюстендил постъпил сигнал от директора на детска градина “Мечта” в ромския квартал в града за падналите от дървото птичета. Совите били намерени от децата в детското заведение.

“На сигнала се отзова екип на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. Гнездото на птиците се намира в короната на брезово дърво на височина около 12 метра. Използвана беше стълба, а птиците бяха върнати обратно в гнездото, докато над пожарникарите кръжаха възрастните сови”, разказа Чалъков.
Совите са защитен вид, каза още Ивайло Чалъков.

В Гоце Делчев също бе спасена малка сова, за случая разказа председателят на местния клон на Българското дружество за защита на птиците Димитър Попов.

„Една малка горска ушата сова беше паднала в градския парк заради силния вятър. Илия Канатов я забелязал в района на детската площадка и информирал ветеринар Нели Узунова. След като информацията достигна и до мен, отидох незабавно до мястото, за да проверя каква е ситуацията. Оказа се, че малката совичка се е скрила под дървена катерушка, а над нея дечицата тропаха с крачета. Точно в този момент върху совата започнаха да връхлитат пойни дроздове и косове. Взех я внимателно и я поставих в кашонче. По-късно вечерта я върнахме близо до мястото, където беше забелязана. По инструкция на Дивите животни/ The Wild Animals я поставихме внимателно в клоните на едно дърво. Тъй като беше доста едра и силна, сама започна да се катери по него и съвсем скоро беше почти на върха. Започна да се обажда, а след малко се обади и друга малка совичка, която беше наблизо”, сподели Попов. Орнитологът изказа благодарност на Община Гоце Делчев и всички, които са взели участие в спасителната операция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене