Пролетна среща в село Илинден

Кметството на пограничното село огласи, че с взаимодействието на Съюза на ветераните от войните подготвят възпоменателна работна среща с потомството на набор 1920 година, първият набор след освобождаване на селото от петвековно османско робство, първият набор след края на голямата война, наборът, който записва името си в победата на Втората световна война 1939 – 1945 година.

Един от безсмъртния отряд на участниците във войната е Георги Ряшев (вечна му памет), който сега щеше да е сред столетниците-ветерани от войните и браздите.

Като ученик, юноша и младеж Георги с гордост разказваше за баща си участвал в голямата война през 1912 – 12918 година. Негов другар бе учителя Никола Донков от Гърмен. Двамата осуетиха опита на Иван Дончев да учреди съюз на легионерите сред либяховската младеж. Разобличаваха идеята на генерал Луков за създаване на С.Б.Н.Л.

Войнишката служба на Георги започна в Неврокоп, завърши в Серес, а по-късно продължи в 16-та беломорска дивизия, която преследваше немците из Шумадия, Унгария, Австрия.

 


Ветеранът от войната разказваше за участието му в епичната битка при Драва Чехи, където на 12-ти март геройски загинал Андрей от Либяхово. Опитал се Георги да му помогне, но не успял. Андрей загинал там.

Георги се завърна невредим от фронта, доказа се като храбрец, а след войната като образцов стопанин на личното и обществено стопанство, в образцов дом в Либяхово и в град Стамболийски.

На пролетната среща в Илинден на 21-ви и 22-ри март ще разговаряме за класа на ветерана, за схватката му с лидера на легионерите в Илинден, за лукавия марш из демократичния свят, за подвизите на 11-та македонска и 16-та беломорска девизии в бойния ход към Берлин. Ще разговаряме с потомството на ветераните от войните през двадесетия век и ще увековечим паметта и като засадим сто жълъди от канадски и странжански дъб върху пустеещата барчина над селото, в двора на старото училище и в двора на Богородичния храм.

Барчинката, залесена от потомството на ветераните можем да назовем „Илинденската могила на безсмъртния отряд” от световния безсмъртен полк на победата над фашизма преди 75 години.
Предстоящата среща на 21-ви и 22-ри март бе огласена от дядо Борис Гърнев от дом „Илинден” в село Бойково, Пловдивско, ветеран от войните и браздите.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене