Ангел Джамбазки: Изкуственият интелект и неговото приложение стават все по-разпространени в най-различни сфери в нашия живот, като отбраната, например…

❗️Изкуственият интелект и неговото приложение стават все по-разпространени в най-различни сфери в нашия живот, като отбраната, например. Станахме свидетели на изцяло преминаване на дейности от ежедневието ни онлайн. Същото се случи и в сферата на образованието, което показа един съществен проблем, за чието разрешаване трябва да се работи – 42% от населението на ЕС няма базови цифрови умения. Учителите не могат и не трябва да бъдат заменени от машини и програми в обозримото бъдеще, но трябва да се вложат средства за тяхната квалификация за работа с изкуствен интелект и интерактивно преподаване.

❗️В качеството си на докладчик на становището в Правна комисия към Доклада на Комисията по култура относно изкуствения интелект в образованието, културата и аудиовизуалния сектор в ЕП отбелязах, че изкуственият интелект играе роля и в разпространението и на фалшивите новини. Важно е да съумеем да противодействаме и да го използваме за борба с дезинформацията. Това не трябва да става без надзор и без хора, тъй като неведнъж използването на алгоритми от големи социални мрежи и онлайн платформи доведе до сваляне или блокиране на съдържание, което си е чиста цензура.

❗️Впечатлен съм, че и относно изкуствения интелект в образованието, културата и аудиовизуалния сектор, колегите в ЕП отново успяха да вкарат любимите си теми като джендър пропаганда, ЛГБТИ и полови равенства. Дори клетите роботчета в бъдещето ще трябва да се съобразяват с тази пропаганда, което ми се струва, че прави тяхното бъдеще доста тъжно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене