Учени от Харвард посочиха водата, която смъква кръвното по-добре от лекарства

Според специалистите диета, богата на калий, намалява систолното налягане, неутрализирайки отрицателните ефекти на солта

За да се понижи кръвното налягане, има няколко начина, освен лекарствата. Добър ефект имат правилното хранене и физически упражнения.

Според медици от Harvard Health диета, богата на калий, намалява кръвното налягане, неутрализирайки отрицателните ефекти на солта, която задържа течности в организма.

Калият премахва излишната вода от бъбреците, възстановявайки натриевия баланс.

Един от най-добрите източници на калий е кокосовата вода. Тя съдържа 600 милиграма микроелементи в 240 милилитра и може значително да намали систолното кръвно налягане.

Специалистите припомнят, че редовните упражнения помагат за укрепване на сърдечния мускул, който може да изпомпва повече кръв с по-малко усилия.

По-рано беше съобщено, че проблемите с налягането могат да свидетелстват за съществуващо вече заболяване. Например за висок холестерол, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, бъбречни заболявания.

Освен всичко друго, рискът от развитие на хипертония е свързан с начина на живот. Това са лошите навици (тютюнопушене, алкохол), твърде солени храни, липса на физическа активност и други фактори.

Хипертонията днес засяга 20-30% от възрастното население на планетата, а с възрастта процентът на заболяванията се увеличава.

Според лекарите, след 30-годишна възраст тя вече се среща при всеки втори човек. Лекарите подчертават, че постоянната хипертония, дори и да е незначителна, бавно, но сигурно нарушава работата на почти всички системи на тялото.

Свойствата на кръвоносните съдове се променят и, следователно, страда кръвоснабдяването на всички органи./zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене