Болеслав Прус: Не разчитай на късмета

Болеслав Прус, чието истинско име е Александер Гловацки, е един от най-четените полски писатели, творил през втората половина на 19-и век. Най-известните му романи са за живота на полското общество – „Кукла” и „Еманципантки”, както и историческият „Фараон”. Познати на читателите са и творбите му „Души в окови”, „Слава”, „Дворецът и колибата”. Той е и сред най-талантливите публицисти на своето време. Роден е на 20 август 1847 година, а едва 9-годишен остава пълен сирак. Заживява при по-големия си брат Леон, който е учител по история. Под негово влияние участва в Полското въстание от 1863 година срещу Руската империя, ранен е и попада в плен. Крехката му възраст му помага да се върне у дома. Завършва люблинската гимназия през 1866 година, не може да учи в Петербург по финансови причини. Сменя различни професии, опитвайки се да изкара прехраната си. През 1871 г. превежда и написва резюме на произведението на английския философ Джон Стюарт Мил „Логика“. За първи път се пробва като журналист.

Прозата на Болеслав Прус принадлежи към едни от най-големите постижения на полската литература. Основна тема в неговото ранно творчество е представянето на социалната вреда, контрастираща на стерилния живот на затворения в своя свят човек. Прус става свидетел на човешки трагедии и социална несправедливост, което се случва в известна степен заради сблъсъка с раннокапиталистическата икономика. В своето тврчество Прус анализира и поддава на оценка настъпващите социално-икономически явления. Неговият първи голям роман е „Placówka” (1885-1886), който първоначално излиза на страниците на „Wędrowiec”. След това излиза неговата епическа панорама на съвременна Варшава в годините 1878-1879 – романът „Кукла” (Lalka), история на три поколения полски идеалисти. По романа е направен и филм. Прус написва също така романа „Еманципантки” (Emancypantki) – широка картина на живота във Варшава и в провинцията

Със своя единствен исторически роман „Фараон”, на фона на фрагмент от историята на Египет, представя механизмите на властта, държавата и обществото. През 1909 г. издава още един роман „Деца” (Dzieci), в който критикува руската революция от 1905 г. Смъртта на писателя прекъсва работата му върху последния недовършен роман „Промени” (Przemiany). През годините 1953-1970 г. се появяват неговите Хроники в 20 тома. Произведенията на Прус са преведени на много езици. Широка известност добиват разказите му за деца („Сирашка съдба“, 1876). Автор на повестите „Възвратна вълна“ (Powracająca fala, 1880), „Длъжност“ (Placówka, 1885). Прус умира на днешната дата през 1912 година във Варшава.

Ето някои интересни мисли на полския писател:

Опитния моряк не се бори с течението и вятъра, а им позволява да се насочват в посоката, която той е избрал.

Глупостта е безгранична като морето – събира всичко в себе си.

Един бунт ни отваря очите по-широко, отколкото десетки години спокойно управление.

Всеки бял ангел е на една десета проститутка.

Тъпанарът ще си остане тъпанар, дори и да завърши два университета.

Не разчитай на късмета. Ако не дойде – няма да те разочарова. Ако дойде – може да те изненада.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене